ANNONS

Rånvåg i Tyresö: Dubbelt så många rån i år

Kommunpolis Ola Åkesson /Alléplan i Trollbäckens centrum.
Kommunpolis Ola Åkesson berättar att rånen ökar i Tyresö – flera har skett vid Alléplan i Trollbäckens centrum.
Rånen ökar kraftigt i Tyresö. Hittills i år har det skett 27 rån och rånförsök - jämfört med 13 stycken året innan.
Ökningen har skett under hösten. Värst drabbade är pojkar och unga män – som rånas av andra ungdomar.
ANNONS

I torsdags kväll skedde det senaste rånförsöket. Två tolvåriga pojkar blev påhoppade av flera, delvis maskerade, ungdomar i närheten av Kumla skola.

Ungdomarna, flera unga män i 15 till 20-årsåldern, försökte sno en keps men misslyckades. De hotade en av tolvåringarna med stryk och sa att de skulle skada pojken eller dennes familj om polisen fick nys om rånförsöket.

Ungdomar i riskzonen

Fallet är bara ett exempel på höstens rånvåg i Tyresö. I augusti i år rapporterade Mitt i att det skett 12 rån eller rånförsök dittills i år, vilket var lika mycket som året innan.

Men sedan augusti har rånen eskalerat. Totalt har det inträffat 27 rån eller rånförsök hittills i år, fram tills den 10 november. Det vanligaste är att ungdomar drabbas, berättar Tyresös kommunpolis Ola Åkesson.

Polisen tipsar

Uppmaning: Ring polisen direkt

Vid ett rån, ring 112 omedelbart, uppmanar polisen Ola Åkesson.

– Det är oerhört viktigt. Då ökar chansen att vi kan gripa en gärningsman. Vi har störst chans att döma någon för ett rån om den grips på bar gärning. Ibland dröjer det flera timmar innan ett rån polisanmäls, i värsta fall flera dagar och då har vi mycket mindre chans att gripa någon, säger han.

Källa: Polisen

– Ofta är det killar som rånar andra, yngre killar. I de flesta fall är det mobilen som man är ute efter. Vid den här årstiden är även gärningsmännen ute efter dyrare vinterjackor, säger Ola Åkesson.

Gömmer sig i höstmörkret

En förklaring till att rånen ökat den senaste tiden kan vara höstmörkret, tror Ola Åkesson.

– Risken att åka dit är mindre när det är mörkt ute och färre är ute och rör sig, säger Ola Åkesson.

Ola Åkesson kommunpolis i Tyresö

Ola Åkesson, kommunpolis i Tyresö.

Han tror också att rånen hänger ihop med annan brottslighet, som droghandeln. I mitten av oktober misstänktes 50 personer för knarkbrott i Tyresö, efter en räd av polisen, vilket Mitt i skrev om här.

Säljs stöldgodset för att köpa droger?

– Det skulle jag tro, eller att gärningsmännen vill ha en finare mobil eller jacka. Men narkotikabrott har en tydlig koppling till andra brott, som våldsbrott och gängrelaterade brott. Narkotikan är en viktig inkomstkälla för den grova och organiserade brottsligheten. Den bidrar till att många unga hamnar i en kriminell livsstil, säger Ola Åkesson.

Personrån i Stockholms län

Antal anmälda personrån i Stockholms län, januari–september 2019 respektive 2015

Källa: Brottsförebyggande rådet

Polisen utesluter inte att det kan vara samma gärningsmän som rånat flera olika brottsoffer.

– I vissa fall har vi fått bekräftat att vissa individer sätter i system att råna andra ungdomar. Lyckas de en gång ser de möjligheten att komma över snabba pengar igen. De ofta unga gärningsmännen verkar inte heller tycka att det är så allvarligt att utsätta andra för ett rån. Man ser inte konsekvenserna, hur brottsoffren känner sig, säger Ola Åkesson.

Färre kontanter – fler personrån

Det är inte bara i Tyresö som rånen ökar. I hela länet har ungdomsrånen ökat de senaste åren.

Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef i Stockholm, lyfter fram den minskade kontanthanteringen som en av förklaringarna till detta.

– Butiksrånen har halverats. Då hittar man andra sätt, man behöver pengar och kontanter, man rånar unga pojkar och flickor på jackor, mobiler eller bankkort, säger hon.

Fler uppmanas nattvandra

Ola Åkesson uppmanar fler vuxna att vistas ute på kvällarna för att förebygga nya rån.

Alléplan Trollbäcken Tyresö

Alléplan, Trollbäckens centrum.

– Den senaste tiden har vi sett att det samlas mycket ungdomar kring Trollbäckens centrum på kvällarna, utan vuxna där. Polisen försöker vara där så mycket som möjligt men alla behöver ta ett gemensamt samhällsansvar. Det är väldigt få som nattvandrar, säger han.

Fakta

Här har rånen inträffat

De 27 rån eller rånförsöken har främst inträffat i Tyresö centrum med omnejd.

Några rån/rånförsök har även skett omkring Trollbäcken centrum.

Det har också inträffat några rån vid Västra Farmarstigen samt vid Wättinge gårdsväg.

Källa: Polisen