Efter rånvågen: Farstapolisen skärper närvaron i Sköndal

Polisen skärper närvaron i Sköndal efter rånvåg.
Sedan början av maj patrullerar polisen extra mycket i Sköndal.
Farstapolisen har skärpt sin närvaro i Sköndal, efter den senaste tidens rån och överfall.
– Problemet i Sköndal är större än vi har trott, säger Henrik Garzon, operativ koordinator.

Den 3 maj fick Farstapolisen larm om att en man misshandlats på Harriet Sundströms väg i Sköndal. Ett par timmar senare rånade ett ungdomsgäng en 15-årig pojke på mobiltelefonen på Sköndalsvägen. Innan helgen var över hade ytterligare en person i området råkat ut för ett rånförsök.

– Det var många polisanmälningar under en helg i lilla Sköndal. Det gjorde att vi fick upp ögonen för att problemen där är större än vi har trott, säger Henrik Garzon, operativ koordinator vid Farstapolisen.

Polisen har nu skärpt sin närvaro i Sköndal. Både civila och uniformerade poliser är på plats under kvällar och nätter. De arbetar både genom dold spaning, ökad synlighet och samverkan med människor i området. Hoppet är att det ska lugna situationen, och att man ska hitta misstänkta förövare.

Nattvandrare gör Sköndal och Farsta tryggare för unga

Polisen uppmanar också alla att polisanmäla rån så fort de har begåtts.

– På sex månader har vi bara fått in tre–fyra anmälningar om rån i Sköndal. Vi tror att det finns ett mörkertal. Det är otroligt viktigt att genast polisanmäla rån. Får vi inte veta något kan vi ju inte agera, säger Henrik Garzon.

Enligt Farstapolisen förekommer det att föräldrar inte polisanmäler när barnen rånats, av rädsla för att barnet ska utsättas för hämnd. Henrik Garzon förstår rädslan, men tycker ändå att det är fel beslut.

– Tystnadskultur är kontraproduktivt, det är viktigt att lita på systemet. Svedmyra är ett bra exempel. Där var det många rån tidigare i år men det har lugnat ner sig nu. Fyra rånare sitter inne tack vare vårt polisarbete. Flera av dem grep vi på bar gärning, säger han.

I sociala medier har upprörda invånare skrivit om mopedgäng med maskerade unga förare, både i Sköndal och i närliggande områden. Polisen har ögonen på dem.

– Det är inte så bra kollektivtrafik till Sköndal. Därför är man hänvisad till moped om man snabbt vill försvinna, det går inte att hoppa ner i tunnelbanan. Det finns också gott om bra smitvägar mellan Sköndals olika delar, säger Henrik Garzon.

Se filmen där unga och polisen Hampus Johannesson berättar om rånen: 

Sköndals centrum.

Med sin närvaro stärker nu polisen tryggheten i Sköndal.  Foto: Märta Lefvert