De rappar om fotosyntesen för 2-åringar

 Kari Hamfors Wernolf och Paula Helander i pjäsen "Om igen" som ges på Jakobsbergs gård.
Kari Hamfors Wernolf och Paula Helander i pjäsen "Om igen" som ges på Jakobsbergs gård.
På lördag är det urpremiär på Jakobsbergs gård i Bredäng. Musikalen "Om igen" vill väcka barnens nyfikenhet på naturens kretslopp. Det blir bland annat rapp på scenen – om fotosyntesen.

Barn i förskoleåldern kan knappast förstås fotosyntesen. Men de kan vara nyfikna på varför blommor behöver sol och varför löven ändrar färg på hösten. Det är en nyfikenhet som Teater Kung och Drottning vill ta vara på, i den nya musikalen ”Om igen”.

På lördag klockan 14 är det urpremiär i Jakobsbergs gård i Bredäng.

– Pjäsen handlar om naturens kretslopp, om allt som kommer och går, om och om igen – årstiderna, dygnen, fotosyntesen. För att barnen ska förstå går vi ner på deras nivå, också rent fysiskt. Det gäller att tilltala dem direkt och få dem att känna att de vill vara med, säger regissören och Sätrabon Per Wernolf.

Han har också skrivit manus, tillsammans med Paula Helander. Dessutom har de komponerat musiken. Det blir låtar som ”Färger kan väl va bra”, ”Dinosauriekiss” och ”Fotosyntes-rap”.

– Barnen kan vara med och göra rörelser och hålla rytmen till låtarna. Vi vill att de ska känna att de är med och gör något roligt, säger Per Wernolf.

Pjäsens ämne låg nära till hands för Per Wernolf. Han är både småbarnsförälder och naturintresserad och har pratat mycket om naturens skiftningar med sina egna barn.

– Dessutom är miljöfrågan mer aktuell än någonsin. Det är viktigt att väcka barnens nyfikenhet för sådan frågor redan när de är små, säger han.

Per Wernolf och hans fru Kari Hamfors Wernolf (en av skådespelarna) driver tillsammans företaget Teater Kung och Drottning. För ett och ett halvt år sedan flyttade de till Sätra, och fick snart ett engagemang för hela Skärholmens stadsdel. Därför förlägger de sina premiärer här, innan föreställningarna går på turné.

Nästa pjäs är ”Mirakelpojken”, som har premiär den 9 december, vid Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen. Den är en dramatisering av Ulf Starks barnbok med samma namn.

– Han avled tyvärr just när vi fått rättigheterna. Pjäsen blir en hyllning till honom och hans verk, säger Per Wernolf.

”Mirakelpojken”, är en enmansföreställning där han själv står på scenen. Han har också dramatiserat romanen tillsammans med Daniel Goldman, som är regissör.

 

Fakta

Pjäsen och gratis – men boka biljetter

Aktuellt: Musikalen ”Om igen” för barn i förskoleåldern (cirka 2–4 år).

Var: Jakobsbergs gård i Bredäng.

När: Lördag den 11 november.

Biljetter: Inträdet är gratis men antalet platser begränsade. Boka via info@kungochdrottning.se

På scenen: Paula Helander och Kari Hamfors Wenrolf.

Regi: Per Wernolf.

Manus och musik: Per Wernolf och Paula Helander.

Källa: Teater Kung och Drottning