Rapport om brottsdömda en käftsmäll för Lugna gatan: ”Falsk bild”

Lugna gatan i samarbete med SL
Anders Dahling och Sandra Vaittinen har fått en ny chans, och vill hjälpa andra att vända ett destruktivt liv till något positivt.
För Lugna gatan var SL:s internrevision, som kom häromveckan, en käftsmäll. 22 av 79 ungdomsvärdar levde inte upp till kravet på tre års straffrihet. Anders Dahling, 38 och Sandra Vaittinen, 27, är två av dem.

Flera medier rapporterade om att 22 av 79 ungdomsvärdar vid Lugna gatan inte haft en straffri karens på tre år innan de börjat jobba för SL. Det hade uppdagats vid trafikförvaltningens internrevision.

– Det känns fruktansvärt, för så är det inte, även om några slunkit igenom nätet, säger Anders Dahling.

Han och Sandra Vaittinen är två av de 22.

Siffran har reviderats

Men enligt Lugna gatan har SL räknat ner siffran till nio som inte uppfyllt kraven, efter att ha gått igenom materialet. Övriga har dispens att jobba, bland dem Anders och Sandra.

– Jag började vid Lugna gatan för två och ett halvt år sedan, efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för bland annat stöld, säger Anders Dahling.

Han hade även genomgått behandling för sitt missbruk, men var nu tillbaka i Stockholm utan jobb.

Jag försöker göra mitt bästa av den här chansen

Anders Dahling

Han vände sig till Fryshuset, som han varit i kontakt med som ung, och bad om en andra chans.

– Jag försöker göra mitt bästa av den här chansen. Det betyder mycket att ha sysselsättning, rutiner, samhörighet, en ekonomi. Man är något, får en identitet.

Över 20 år för SL

Lugna gatan har jobbat för SL i över 20 år. Totalt finns ett 70-tal värdar som patrullerar två och två på ett rullande schema mellan klockan 14.00 och 01.00 på vardagar och 18.00-05.00 på helger.

De får instruktioner av SL om vilka linjer och stationer som behöver deras närvaro inför varje pass.

Lugna gatan i samarbete med SL

Anders Dahling och Sandra Vaittinen har fått en ny chans, och vill hjälpa andra att vända ett destruktivt liv till något positivt. Foto: Åsa Sommarström.

Meningsfullt hjälpa andra

Både Anders Dahling och Sandra Vaittinen poängterar hur betydelsefullt de tycker att det är att kunna hjälpa andra, och visa att det går att vända ett destruktivt liv till något positivt.

– Jag levde för stunden, struntade i allt, hade inget konsekvenstänk. Ung och dum, helt enkelt. Jag hade behövt träffa någon ur Lugna gatan, säger Sandra, som dömdes för olovlig körning 2016.

Nu sköter de skolan

Sandra Vaittinen

Hon jobbar mycket på T-centralen och längs röda linjen och säger att hon nu är en fokusperson, en pelare, för många unga.

Som för de två tjejer som hängde på Plattan, som hon och övriga värdar samarbetade kring och skickade hem så snart de stötte på dem.

– Nu sköter de skolan och har fått bättre kontakt med sina föräldrar, säger hon.

Fick hjärtstillestånd

En annan gång var hon med om att rädda livet på en berusad kille som de stötte på i Tumba. Tack vare sina erfarenheter såg värdarna att det inte var fyllan som var det största problemet, och mycket riktigt föll han strax ihop med hjärtstillestånd.

De påbörjade hjärt-lungräddning och slog larm.

– Det tog hårt på oss. Först senare fick vi veta att han överlevt, säger hon.

Nyheten kom som en smäll

De senaste veckorna har varit tuffa på ett annat sätt. Nyheten i media om kriminella Lugna gatan-värdar var en käftsmäll.

När de är ute och jobbar kommer nu resenärer och anställda i kollektivtrafiken fram och undrar vad som pågår.

– Det är frustrerande, säger Sandra Vaittinen.

Fördomar hänger kvar

Hon menar också att det finns fördomar om Lugna gatan-värdar som kriminella och stöddiga, något som hängt kvar sedan gammalt.

– Nu sprids åter en falsk bild av oss. Alla dras över samma kam, man ser inte personerna bakom, säger hon.