Rapporter om varg i norrort

Varg har setts i norrort fler gånger under våren.
Varg har setts i norrort fler gånger under våren.
Ytterligare en vargobservation har gjorts i norrort. Tidigare har varg setts i Kungsängen.

- Vi har fått in flera observationer men inte kunna bekräfta någon, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare, Länsstyrelsen.

Enligt den observation som lämnats in till rapporteringssystemet Rovobs såg någon en stor grå varg på 60 till 100 meters avstånd vid Brollsta säteri 6 april.

Vargen ”var ganska svår att sjasa bort. Busvisslingar och armfäktande skrämde till sist bort den” står i rapporten.

Om det observerade djuret verkligen var en varg är inte fastställt, då Länsstyrelsen inte har kvalitetssäkrat rapporten, till exempel genom att ge sig ut och spåra. Länsstyrelsen utesluter dock inte att det kan har varit en varg på tur förbi Brollsta.

– Vi har haft en del rapporter från området under vintern och våren men vi har hittills inte kunnat bekräfta någonting, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Tidigare observationer har gjorts i Upplands Väsby, vid Arlanda och i Upplands-Bro. Det var den 25 mars till höger om Gröna dalen i Kunggsängen Brunna som någon följde efter ett djur som hen uppfattade som en varg en längre sträcka. Detta enligt rapporten till Rovobs. Rapportören såg djuret som sprang mellan träden i terrängen på cirka 25 meters avstånd.

Länsstyrelsen har inte kunna verifiera att det var en varg som sågs den gången.

Att säkra spår från rovdjur och annat vilt är svårt när det inte är snö eller om djuret råkat gå i mjuk lera. Görs fler observationer på en och samma plats kan länsstyrelsen sätta upp en kamera.

Fakta

Om du ser en varg eller annat rovdjur

Fotodokumentera! Med bra bilder är det lättare för länsstyrelsen att avgöra om det är en varg som setts.

Rapportera! Det finns två rapporterinsssystem på nätet: rovobs.se och skandobs.se

Källa: Länsstyrelsen