Ingen rapporterade om poliståg i tunnelbanan

Poliståget – aprilskämtet som ingen gick på.
Poliståget – aprilskämtet som ingen gick på.
Ett tunnelbanetåg bestyckat med poliser som rycker ut varhelst brott begås efter rälsen. Det har nu börjat rulla, enligt ett pressmeddelande från trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Att Tamsons vill ha tillbaka tunnelbanepoliserna är ingen hemlighet. I polisens frånvaro får SL bekosta vakter, kroppskameror och kontrollanter.

Ändå var det ingen som nappade på pressmeddelandet den 1 april: ”I dag har poliståget börjat trafikera tunnelbanan. Poliståget är en del i en ny överenskommelse – ett särskilt handslag – mellan SL och Polisen som syftar till att ge snabbare utryckningar till olika delar av Stockholm och samtidigt öka den polisiära närvaron i tunnelbanan” stod det.

Vidare ska poliståget ”fungera som snabb transport för poliser och blåljuspersonal inom tunnelbanenätet samt även som mobil polisstation och sambandscentral för polisens arbete”.

Polispendeltåg nästa steg

Och Tamsons är mycket nöjd:

– Faller det väl ut hoppas vi kunna ta konceptet vidare och införa även polispendeltåg och polisbussar i SL-trafiken, säger han i pressmeddelandet.

Nu meddelar moderaternas pressekreterare att de inte har fått säga april april till några journalister som undrat hur det hela ska gå till.

– Nä, ha ha, inte vad jag vet i alla fall. Men det här var ett tillfälle att lyfta trygghetsfrågorna i kollektivtrafiken och att det behövs poliser, framför allt i tunnelbanan, säger Claes Wersell.

Gick hem förra året

Annat var det 2015. Då skämtade de om att Waxholmsbåtarna skulle bestyckas med sonar och hydrofonbojar och bedriva spaning i skärgården.

 – Då var det en person med koppling till försvarsmakten eller militär organisation som ville träffas och prata, säger Wersäll.

Polisen har inte hört av sig om årets skämt, kanske för att ingen rapporterat om skämtet. Förrän nu.