Valdeltagandet sjönk i hela landet och klättrade precis över 50 procent. Men i Haninge var det betydligt lägre, enligt det preliminära resultatet. Här röstade bara 43,5 procent – det är ett rejält tapp sedan förra EU-valet då 50,1 procent av Haningeborna röstade.

Haninge följer den nationella trenden i stort – om än inte lika tydligt. Precis som i riket är dock Vänsterpartiet EU-valets stora vinnare i Haninge. V fick 11,3 procent av rösterna, jämfört med 6,6 procent i valet 2019.

– Det är glädjande. Vi har växlat upp lite i organisationen och varit väldigt aktiva ute bland folket. Vi har fört en politik som är väldigt nära invånarna, säger Petar Kotljarevski, gruppledare för Vänsterpartiet i Haninge.

Han tror att partiets framgångar delvis beror på den nationella "Jonas Sjöstedt-effekten".

– Han har spelat jättestor roll; han är en person som både är kunnig och står för sina saker. Det tror jag är väldigt viktigt, säger han.

Petar Kotljarevski, gruppledare för Vänsterpartiet i Haninge.

Petar Kotljarevski, gruppledare för Vänsterpartiet i Haninge.

Pressbild

Stora skillnader i valdeltagande

Enligt Petar Kotljarevski har Vänsterpartiet varit väldigt aktiva i Jordbro och Brandbergen. I nordöstra Jordbro fick V också 27,3 procent av rösterna, vilket är en ökning med 13,3 procentenheter. Samtidigt var valdeltagandet så lågt som 27,2 procent här.

Petar Kotljarevski ser det låga valdeltagandet som ett misslyckande från kommunens sida.

– Vi tycker att det satsas för lite på att informera och engagera folk för att få upp valdeltagandet, säger han.

Miljöpartiet ökar även i Haninge, men inte lika mycket som nationellt. SD behåller sin plats som tredje största parti i Haninge även om partiet tappar röster.

Socialdemokraterna ökar några procentenheter och är fortsatt det största partiet, medan Kristdemokraterna, Centern och Moderaterna backar.

På Dalarö fick dock Moderaterna 30,3 procent av rösterna, vilket är en liten ökning. Här är Moderaterna klart största parti och nästan dubbelt så stora som Socialdemokraterna, som fick 16,1 procent av rösterna. Och här var valdeltagandet 56,9 procent – dubbelt så högt som i Jordbro.