ANNONS

Rasistisk film hittades – inget åtal väcks mot riksdagskvinna

Utredningen mot Amineh Kakabaveh (V) återupptogs efter att en anmälare hittat den rasistiska filmen - som polisens IT-experter inte kunde hitta.  Efter att ha sett filmen väljer åklagaren att inte väcka åtal.
Utredningen mot Amineh Kakabaveh (V) återupptogs efter att en anmälare hittat den rasistiska filmen - som polisens IT-experter inte kunde hitta. Efter att ha sett filmen väljer åklagaren att inte väcka åtal.
Utredningen mot Amineh Kakabaveh (V) återupptogs efter att en anmälare hittat den rasistiska filmen - som polisens IT-experter inte kunde hitta.

Efter att ha sett filmen väljer åklagaren att inte väcka åtal.
ANNONS

Utredningen efter fyra anmälningar om hets mot folkgrupp och en anmälan om förtal, som gäller riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V), återupptogs i veckan. Detta efter att en anmälare kunde förse åklagaren med den rasistiska filmen som hon spridit via sociala medier, en film som polisen tidigare inte kunde hitta.

Kommissarie Mikael Ögren vid särskilda utredningar berättade tidigare för Mitt i att de använt sig av Sveriges främsta IT-experter inom svensk polis utan att hitta filmen.

En anmälare kunde dock dagen efter att ärendet lades ner förra veckan förse åklagaren med filmen.

– Vi behövde bara ringa några samtal till medier som publicerat nyheten och så fick vi filmen, säger Kahin Ahmed, en av dem som anmält riksdagskvinnan för hets mot folkgrupp. Han sitter i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd som ersättare för moderaterna, men säger att det var som svensk-somalier och privatperson han valde att polisanmäla henne.

Även Mitt i kunde hitta filmen efter några enklare eftersökningar. Tidningen har sökt kommissarie Mikael Ögren för en kommentar.

I filmen som Amineh Kakabaveh spred via sociala medier hade det lagts på en fejkad översättningstext från ett somaliskt företags personalevent. Inslaget spelar på grova afrofobiska och islamofobiska föreställningar om våldtäkter och en påstådd hemlig agenda att förändra Sveriges lagstiftning.

Efter att åklagare Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren tagit del av filmen har hon valt att inte väcka åtal mot Amnineh Kakabaveh.

– Min uppgift har varit att göra en bedömning om hon agerat med uppsåt att hetsa och min bedömning är att hon inte gjort det.

Amnineh Kakabaveh, har tidigare bett om ursäkt för att hon spridit filmen och sagt att det var ett misstag.

ANNONS

– Det var inte jag som manipulerade filmen. Det är de som gjort det som borde anmälas. Det här har bara handlat om att svartmåla mig.

– Jag vet att jag har ett ansvar som riksdagsledamot. Jag har lidit för det här, blivit dödshotad och gått igenom den värsta perioden i mitt liv. Vad mer kan jag göra?, säger hon.

Hon menar att innan hon visste att filmen var fejk vände hon sig emot vissa värderingar, som nämns i filmen.

– Min kritik var aldrig riktad mot somalier som grupp.

Hon menar att de starka reaktionerna på hennes spridning av filmen beror på hennes arbete mot fundamentalister och att hennes misstag skulle ha använts för att minska hennes trovärdighet.

En överprövning av beslutet att inte väcka åtal har begärts.

– Hon sitter i riksdagen vi accepterar aldrig att en riksdagsledamot sprider afrofobisk propaganda, att be om ursäkt räcker inte. Vi är beredda att gå hela vägen till EU-domstolen, säger Kahin Ahmed.

Läs också:

Besvikelse efter att förundersökning mot Kakabaveh (V) läggs ner.

Förundersökning mot Kakabaveh (V) läggs ner – polisen hittar inte filmen.

Efter polisanmälan: Hon måste återvinna paritets förtroende

Christian Diesen, professor i processrätt: Risken att fällas är liten

Svensk-somalier polisanmäler Kakabaveh (V) för hets mot folkgrupp.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.