Rasistiska budskap sprids även i Solberga

Lappen som Årstadalsbon Amrita Singh fick. Nu har liknande budskap dykt upp i Solberga.
Lappen som Årstadalsbon Amrita Singh fick. Nu har liknande budskap dykt upp i Solberga.
Handskrivna rasistiska lappar har även dykt upp i Solberga.
– Obehagligt, säger Martha Vestin, som fick en lapp i brevlådan.

Lokaltidningen Mitt i berättade nyligen om Amrita Singh på Liljeholmskajen som fick en handskriven lapp med rasistiskt innehåll på hallmattan.

Budskapet löd:

”Vita är sällsynta globalt sett. Ändå tar sig asiater & negroider rätten att etno-sadisktiskt sprida sina gener i vita länder som Sverige, utan hänsyn till att vita är en global minoritet”.

I slutet av lappen fanns internetadresser till diverse hemsidor med rasistiskt innehåll, bland annat om Ku Klux Klan-ledaren David Duke.

– Vem känner ett så starkt hat att den skriver en sådan lapp, undrade Amrita som tyckte det hela var riktigt obehagligt.

Hon fick dock reda på att flera personer i området fått liknande lappar.

Och nu visar det sig att de handskrivna lapparna även spridits på andra håll. Martha Vestin på Pliggvägen i Solberga fick nyligen en liknande lapp med samma budskap, om att den vita rasen skulle skyddas.

– Väldigt obehagligt att få ren raspropaganda i sin brevlåda. Har man valt ut vårt medelklassområde för att man tror att det finns folk som tycker så här? Verkligen förolämpande i så fall, säger Matha Vestin, som kastade lappen i sopkorgen direkt.

Polisens demokrati- och hatbrottsgrupp har under sommaren fått in mellan 10 och 20 anmälningar om lappar som är skrivna för hand eller på datorn.

– Vi har skickat i väg en del för analys för att se om vi kan hitta spår av fingeravtryck, men hittills har det inte gått, säger Shari Tingman, utredare.

Han uppmanar dock alla som får lapparna att lägga de i ett kuvert, för att inte få med ovidkommande spår.

Huruvida lapparna är straffbara är dock inte klart. Även om innehållet kan klassas som hatbrottet hets mot folkgrupp, måste lapparna ha spridits till fler än ett fåtal. Att lägga en lapp i en brevlåda hos en enda person är inte hets mot folkgrupp. Men det kan rubriceras som förolämpning, enligt polisen.

Men om ett flerbostadshus med hundra lägenheter skulle få samma meddelande? Är det inte Hets mot folkgrupp då?

– Det kan jag inte svara på, det har inte prövats, säger Shari Tingman.