ANNONS

Rasistiska lappar delades ut i brevlådor i Viby

brevlåda
Någon delade ut lappar med tydligt rasistiskt budskap i brevlådor i Viby i tisdags kväll.
I tisdags kväll delade någon ut tydligt rasistiska handskrivna lappar i brevlådor runtom i Viby.
– Fruktansvärt obehagligt innehåll, säger en Vibybo som har lämnat in sin egen och grannens lapp till polisen.
ANNONS

Lapparna hade samma budskap – att folk som inte är vita ska skickas tillbaka till sina hemländer för att den vita rasen ska bevaras – men det var inte exakt samma text på lapparna

– Nej, det är någon som har ansträngt sig. Jag vet att det här har hänt på andra håll tidigare, men inte här. Jag tycker att det är oroväckande, säger Vibybon, som vill vara anonym.

”Ett sätt att visa på aktivism”

Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna, berättar att lappar med ett snarlikt budskap delades ut i ett annat område i Sollentuna för bara ett par veckor sedan.

– I vissa högerextrema organisationer finns ett uppdrag att göra sådana här ”informationskampanjer”. Det är ett sätt att visa på en aktivism.

Är det ett brott att dela ut sådana lappar i folks brevlådor?

– Det kan vara hets mot folkgrupp, det beror lite på innehållet. Många uppfattar lapparna som oroande, särskilt om man känner att de är riktade mot en själv, och då kan det vara ofredande eller till och med olaga hot. Samtidigt ska det alltid vägas mot yttrandefriheten, det är en balansgång.

Bra att det uppmärksammas, tycker polisen

Oavsett om lapparna bedöms som brottsliga eller inte tycker Johan Lundgren att det är bra att de lyfts upp och uppmärksammas.

– Ja, dels från ett medborgerligt perspektiv, men också för vårt arbete. Det är bra om vi vet hur vanligt det här är, även om det inte är vi på polisen i Sollentuna som utreder sådant här.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.