Rasistiskt klotter sprayades på förskolegården

Klippans förskola i Sundbyberg problem med klotter
Problemen på Klippans förskola har pågått i flera år. Nu vill förskolan få fler vuxna att hålla ett öga på vad som sker på kvällarna.
Rasistiskt och homofobiskt klotter och sprayade hakkors mötte Henning Berg, pappa till ett barn på Klippans förskola i förra veckan.
Ofta får även personalen börja dagen med att städa gården från ölburkar och glasbitar, berättar han.

Under flera års tid har Klippans förskola gång på gång klottrats ner och skräp har lämnats på gården av personer som är här på kvällar och helger.

– Förskolepersonalen har ringt polisen flera gånger men inget händer. Självklart får alla vistas på skolgården när förskolan är stängd men problemen uppstår när de som vistas där förstör och skräpar ner, säger Henning Berg, pappa till ett barn på förskolan.

Klippans förskola i Sundbyberg problem med klotter

Förskolan jobbar nu på att hitta rutiner för att fler vuxna ska ha ögonen på gården när förskolan har stängt. Foto: Maria Lilja

Ofta har förskolepersonal fått börja dagen med att plocka upp glas, ölburkar och annat skräp från gården, enligt Henning.

Senast för en dryg vecka sedan möttes han av rasistiskt klotter i skjulet där man ställer barnvagnar, och flera hakkors på förskolans vägg.

– Det är såklart helt oacceptabelt då många av de äldre barnen på förskolan redan har lärt sig att läsa, säger Henning Berg.

Fler behöver hålla koll

Inger Brosdotter, förskolechef på Klippans förskola bekräftar bilden av att det främst på somrarna kan var klotter på väggarna och nedskräpat på gården.

– Många ungdomar drar runt och har ingen annanstans att vara, då samlas man här i bland. Vi är inte det mest utsatta området, men det händer, säger hon.

Problemen har funnits i flera år, och förskolan polisanmäler och anmäler till kommunen varje gång det händer berättar Inger Brosdotter.

En del i våra säkerhetsrutiner är att någon går ut och tittat till gården på morgonen så att inget hänt.

Inger Brosdotter

– Vi försöker själva ta bort sådant som inte kräver större sanering, och kontaktar Lokalfastigheter för att sanera resten. En del i våra säkerhetsrutiner är att någon går ut och tittat till gården på morgonen så att inget hänt.

Förskolan jobbar nu på att hitta rutiner för att fler vuxna ska ha ögonen på gården när förskolan har stängt.

– Vi har vårdnadshavare som sagt att de vill hjälpa till och grannar som ringt och berättat vad de sett på kvällarna. Kanske kan vi hitta rutiner för att även de kan ringa jouren. Vi behöver vara fler som hjälps åt, säger Inger Brosdotter.