Rasmus får inte vänta på sin bror

8-årige Rasmus Gunnars behöver tryggheten i storebrorsan Benjamin 10 år, när han ska åka skolbuss.
8-årige Rasmus Gunnars behöver tryggheten i storebrorsan Benjamin 10 år, när han ska åka skolbuss.
Jennie och Stefan Gunnars förstår inte varför deras barn inte får åka buss tillsammans.
Jennie och Stefan Gunnars förstår inte varför deras barn inte får åka buss tillsammans.
Skolbussen hämtar store­bror Benjamin klockan 15. Men lillebror Rasmus, 8, får inte åka med. Nu tar föräldrarna strid för att kommunen ska ändra sina regler.

När Benjamin Gunnars i Rättarboda utanför Bro fyllt tio år och börjat fjärde klass och Rasmus blivit åtta ville de börja åka skolbuss själva.

– Självklart trodde vi att de skulle få åka tillsammans, säger Jennie Gunnars.

På morgonen kommer den stora bussen och hämtar grabbarna vid hållplatsen ett hundratal meter från hemmet. Men på eftermiddagen får Rasmus och Benjamin inte åka hem tillsammans.

Rasmus ska ta bussen klockan 14 när han har haft sin sista lektion. Benjamin som slutar en timme senare ska åka hem med skolskjutsen klockan 15. Men det innebär att Rasmus måste åka bussen själv och vara ensam i huset en lång stund.

– Vi tycker inte att en 8-åring ska vara ensam hemma, säger Stefan Gunnars.

Därför tycker de att Rasmus borde få vara på fritids en timme efter skolan och sedan åka skolbussen hem med storebror. Men det går inte. Trots att det finns gott om plats i bussen varje dag får Rasmus inte åka med klockan 15. Kommunen erbjuder nämligen bara skjuts i direkt anslutning till skoldagens början och slut.

Nu får föräldrarna Stefan och Jennie Gunnars pussla med sina arbetstider för att kunna hämta Rasmus från fritids vid 15-tiden – samtidigt som Benjamin tar skolbussen hem.

– Barnen är stolta över att fixa det här själva. De vill åka tillsammans och det är en viktig del i deras trygghet, frihet och utveckling mot självständighet, säger Stefan Gunnars.

Enligt skollagen är kommunen skyldig att erbjuda alla barn på ett visst avstånd skjuts till och från skolan. Men det gäller inte fritidsverksamhet. Kommunen är också skyldig att erbjuda alla invånare samma service.

Det är därför Rasmus inte får åka hem med bussen efter att han varit en timme på fritids.

– Det kan låta konstigt och byråkratiskt att syskon inte får åka tillsammans, men det har att göra med likställighetsprincipen, säger Henrik Hedqvist, utbildningschef på Upplands-Bro kommun.

Om Rasmus får åka med bussen från fritids måste samma sak erbjudas alla barn med skolskjuts i kommunen. Det skulle innebära stora ökade kostnader.

– De pengarna måste då tas från vår kärnverksamhet, alltså elevernas skolgång. I förlängningen skulle det innebära lägre kvalitet i skolan, säger Henrik Hedqvist.

Ingen kommun i Sverige erbjuder i dag skolskjuts från fritids, men det finns ett fåtal som låter barnen åka med i mån av plats. Om det är en lösning i Upplands-Bro kommun är upp till politikerna.

– Jag har bett förvaltningschefen att titta på om det finns möjliga lösningar. Jag är nyfiken på hur andra kommuner har gjort. Finns det lösningar som inte innebär jättestora kostnader, då ska vi självklart titta på det, säger utbildningsnämndens ordförande Yvonne Stein (FP).