Rasmus hyllas i Rissne – med hundratals ljus

Rissnebon Rasmus Wallerstedt var bara 23 år när han gick bort i cancer.

Nu hyllas han med en ljusmanifestation av ungdomarna i området.

Sundbybergsborna har mötts av hundratals brinnande ljus och röda rosor utanför Rissne tunnelbanestation de senaste veckorna.

På en av väggarna kan man läsa ”Vila i frid våran bror – Rissne Ralle”.

Bakom manifestationen står Kim Gidlund, känd för många som tatueringsartist på Lifestyle tattoo på Järnvägsgatan i Sundbyberg. Hans bror Rasmus Wallerstedt, ”Ralle”, gick bort i cancer för två veckor sedan.

– Jag satt bredvid honom på sjukhuset när han dog. Efteråt kunde jag inte åka hem och kände att jag var tvungen att göra någonting. Så jag gick in på Hemköp och köpte alla blommor och ljus som fanns. Sedan har det bara fyllts på, folk kommer med julgranar, blommor, chipspåsar, allt. Det är underbart, säger han.

Det var för två år sedan som brodern, då 21 år, plötsligt kollapsade på gymmet. På sjukhuset fick han beskedet att han drabbats av en elakartad hjärntumör.

– Det kom så oväntat. Han var så aktiv och en grym basketspelare, men vi märkte att han hade börjat bli förvirrad på planen. Till slut orkade han inte gå och stå längre, säger Kim Gidlund.

Efter beskedet om broderns cancer startade han en insamling till Cancerfonden på tatueringsstudion i Sundbyberg. Sammanlagt har 25 000 kronor kommit in.

– Det har varit ett enormt engagemang. Det här har verkligen engagerat hela Rissne.

ljusManifestationen har skapat många reaktioner bland boende i området.

– I Rissne är vi som en familj.­ Alla känner alla och när det händer­ något så står vi upp för varandra. Det är många tuffingar som har stått och gråtit de här dagarna.

I framtiden har han tänkt fortsätta insamlingen till Cancerfonden.

– Vi har t-shirts på tatueringsstudion som vi tänkt sälja och vi kommer att köra flera festivaler för att samla in pengar. Det här är bara början.

Fakta

Främst äldre som drabbas

I Sverige får ungefär 1 100 personer diagnosen primär hjärntumör varje år.

Diagnosen är vanligast hos äldre personer, över hälften av de som drabbas är över 60 år.

Samtidigt kan barn och unga drabbas och det är den näst vanligaste cancerformen bland barn och tonåringar efter leukemi med knappt 100 nya fall per år.

Källa: Cancerfonden