Rasta hunden med kunnigt sällskap

Lena Larsson och Kathrine Junhager har startat ”hundrundan” i Tyresö.

– För att en hund ska må bra behöver den arbeta med både kroppen och knoppen, menar de.

Att vi människor blir allt mer stillasittande är ingen nyhet, men att våra hundar ska få lida på grund av det är fel, anser experterna.

– Vi vill att det ska vara roligt att motionera. Det många hundägare inte tänker på är att hunden både behöver fysisk och psykisk stimulans, säger Katherine Junhager, som arbetar på Brukshundklubben.

Varje onsdag träffas hundfantasterna på parkeringen intill klubben, betalar en symbolisk summa och tar en timmes lång promenad.

Hjärngympa och varierad träning står på schemat.

– Vi hittar på aktiviteter under vägens gång till hundarna. De får till exempel gå slalom och plocka upp bollar som ligger i vattenhinkar. Eftersom det är många som återkommer med sina hundar från gång till gång försöker vi att byta upp- gifter så mycket som möjligt, säger Katherine Junhager.

Cirka 20 hundar deltar med sina ägare vid varje tillfälle. Passet avslutas med fika i klubbhuset där även hundarna är välkomna.

– Det brukar bli väldigt trångt men alla hundar är kopplade. De brukar sköta sig väl och hålla sams, säger Katherine.

Många av deltagarna passar på att ställa frågor under fikat, allt för att få ut så mycket som möjligt av hundrundan.

– Vi arbetar ideellt och alla är välkomna på promenaderna, även de som inte är medlemmar i klubben. Det som kan hända om hundarna inte får tillräckligt med motion är att de blir gnälliga, börjar yla och vandra runt i tristess, det vill vi motverka, säger Katherine Junhager.

Att gå en vanlig promenad med sin hund kan man göra med vilken kompis som helst menar Katherine, men på hundrundan har man även chans att få tips om hur man tränar vardagslydnad med sin hund.

Fakta

Viktigt att köpa rätt ras

Hundraser skiljer sig åt vad gäller mentala egenskaper. Många kräver mycket motion för att må bra. Andra behöver arbeta med nosen och huvudet.

Välj hundras efter din livssituation.

Källa: Svenska kennelklubben