ANNONS

Råsunda fick egen riddare

Medaljen bärs endast till högtidsfest. ”Och det är ju inte varje dag direkt”, konstaterar Eva Näslund.
Medaljen bärs endast till högtidsfest. ”Och det är ju inte varje dag direkt”, konstaterar Eva Näslund.
Kungaparet, Barbra Streisand och Putin är det.

Nu har Frankrikes president även gjort Råsundabon Eva Näslund till riddare av Hederslegionen.

– Det är en väldig ära, säger hon.
ANNONS

”Genom denna utmärkelse vill franska staten visa sin tacksamhet för det enastående arbete med att sprida det franska språket och den franska kulturen som görs på Franska skolan, som Eva Näslund gör med framgång.”

Så löd motiveringen när Råsundabon, Franska skolans rektor, Eva Näslund förra torsdagen utnämndes till Riddare av Hederslegionen efter beslut av Frankrikes president Francois Hollande. Medaljen mottog hon ur ambassadör Jean-Pierre Lacroix hand inför ett 70-tal släktingar och vänner.

– Det är en väldig ära att få Frankrikes största utmärkelse. Jag känner stolthet, säger hon.

Orden instiftades av konsul Napoleon den 19 maj 1802 och delas nu ut till personer som tjänat Frankrike i militär eller civil verksamhet.

Under åren har en rad kända personer mottagit utmärkelsen. Svenska kungaparet, Barbra Streisand och president Putin för att nämna några. Däremot tackade bland annat den franske författaren och filosofen Jean-Paul Sartre nej av okänd anledning 1945.

När kommer du att använda den?

– Ja, det blir inte så ofta. Den bärs ju till högtidsfest, och det är ju inte varje dag direkt.

Till vardags bär i stället de som fått medaljen en liten röd nål på kavajslaget.

– I Frankrike vet alla vad det är, men här vet ingen.

ANNONS

1969 fick Eva ett stipendium att plugga franska i Nice, om hon också lovade att sprida det franska språket och kulturen när hon kom hem. Sedan 2005 är hon rektor för Franska skolan och får anses ha fullgjort sin plikt.

De senaste åren har franska och andra språk minskat i popularitet bland svenska gymnasister, vilket Eva tycker är synd.

– Många tror att man klarar sig med bara engelska, men så är det ju inte. Du kan aldrig verka i ett land eller i ett samhälle utan att du kan språket och kulturen. Med engelska kan du bara flytta till ett engelskspråkigt land. Språket är alltid nyckeln, slår hon fast.

Kan du tipsa om något franskt i Solna?

– Vi har ett bageri i Råsunda med franskt namn, Du bon pain. De har ett väldigt gott bröd, men jag vet inte om det är så franskt! Men inne i stan finns många franska krogar. Sedan går jag på biografen Zita om jag vill se fransk film.

ANNONS