Råsunda har fika i toppklass

Hungrig eller fikasugen? Då bor du i rätt stad.

Årets upplaga av White guide innehåller inte mindre än fyra kaféer och restauranger i Solna.

På en baguettes avstånd från Råsundavägen ligger det lilla franskinspirerade bageriet Du bon pain. Sedan 2011 köar här stammisarna för att köpa levainbröd och tartletter.

När White guide förra veckan offentliggjorde listan över årets nya stjärnor på kaféhimlen var Du bon pain en av dem.

– Fantastiskt, vi är lite förvånade men jätteglada, säger Michel Rufli som äger bageriet ihop med sin fru Camilla.

Camilla är läraren som alltid drömt om att öppna kafé. En dag hoppade hon på en lärlingsutbildning till bagare. Sedan råkade bageriet på Råsundavägen vara till salu.

– Det var en vild chansning, men vi tänkte varför inte?

Paret, som bor i Järfälla, kände snabbt att det var rätt.

– Råsunda är som en by i byn, för oss passar det perfekt att vara det lokala bageriet. Det är precis som i Frankrike där det finns ett bageri i varje kvarter, säger Michel Rufli.

Förutom matbröd och söta saker finns här franska marmelader, ostar, pesto och hemgjord müsli. Gröna prinsesstårtor och gräddbakelser syns inte till.

– Nej, stället är så litet, vi har inte plats att göra allting. Så vi gör det vi gillar. I vår familj äter vi gärna kött eller fisk till middag med bröd bredvid. Vi tyckte det fanns ett hålrum när det kom till gott bröd. Så det här är verkligen vår grej.

En promenad från Du bon pain, lagom lång för att smälta en croissant eller två, ligger Kafé Sjöstugan lummigt inbäddat i Nationalstadsparken. Det finns med i White guide för andra året. Ägaren Annika Malmsten, som startade 1999, märker att fler och fler hittar dit.

– Sedan vet man inte om ökningen beror på White guide eller närheten till prinsessan.

Kafé Sjöstugan satsarekologiskt och rättvisemärkt och för Annika är uppmärksamheten i White guide ett kvitto på att vällagat på schyssta råvaror lönar sig. Ryktet om Sjöstugans bullar är vida spritt.

– Folk slåss om kanelbullarna här.

”Det är personlig stämning och mycket stammisar här. Folk som inte känner varandra börjar prata och fika ihop”, säger Frida Nyman på Du bon pain.

Fakta

De finns med i White guide

Du bon pain, Tottvägen 5B.

Kafé Sjöstugan, Pipers väg 22.

Bockholmen hav & restaurang, Bockholmen.

Regissörsvillan, Ingmar Bergmans torg 1.