ANNONS

”Råsundas själ håller på att försvinna”

<b>Sonja Kalsa och Kulwinder Sanghera, Spicy Hut:</b> "Vi har 50 procent mindre kunder, middagsgästerna är borta helt och även take away. Vi lever på onlinebeställning nu. Vid match går bussen via Dalvägen, inte här, vilket den alltid gjort. Då kunde vi ha 500-700 gäster, nu är det ingenting."
<b>Sonja Kalsa och Kulwinder Sanghera, Spicy Hut:</b> "Vi har 50 procent mindre kunder, middagsgästerna är borta helt och även take away. Vi lever på onlinebeställning nu. Vid match går bussen via Dalvägen, inte här, vilket den alltid gjort. Då kunde vi ha 500-700 gäster, nu är det ingenting."
&lt;b&gt;Osame Alamly, Babylon Kolgrill:&lt;/b&gt; &quot;Vi har inte påverkats alls, utan har lika mycket kunder både luncher och kvällar. Vår buffé finns inte i Mall of Scandinavia och vi har trogna kunder.
<b>Osame Alamly, Babylon Kolgrill:</b> "Vi har inte påverkats alls, utan har lika mycket kunder både luncher och kvällar. Vår buffé finns inte i Mall of Scandinavia och vi har trogna kunder.
&lt;b&gt;Eli Yonash, Wok:&lt;/b&gt; &quot;Det är en allmän nedgång, sen januari-februari har det gått nedåt. Jag kommer att sälja verksamheten nu.&quot;
<b>Eli Yonash, Wok:</b> "Det är en allmän nedgång, sen januari-februari har det gått nedåt. Jag kommer att sälja verksamheten nu."
&lt;b&gt;Tommy Jin, East End &amp; Co:&lt;/b&gt; &quot;Vi har tappat 70 procent, så det påverkar jättemycket. Det är en tuff situation och det går sämre och sämre. Vi har nog ingen plan för hur vi ska klara det. På sommaren går det bättre på grund av uteserveringen.&quot;
<b>Tommy Jin, East End & Co:</b> "Vi har tappat 70 procent, så det påverkar jättemycket. Det är en tuff situation och det går sämre och sämre. Vi har nog ingen plan för hur vi ska klara det. På sommaren går det bättre på grund av uteserveringen."
&lt;b&gt;Alan Yzun, Oskars:&lt;/b&gt; &quot;Vi märker absolut av det, på luncherna har vi minskat 10-20 procent, kvällarna cirka 20. Det är tuffa tider sen stadion revs och Solnavägen var avstängd. Vi har minskat personalen och jobbar mer själva. Vi får förhandla om hyran. Det är bara kämpa och jobba jobba.&quot;
<b>Alan Yzun, Oskars:</b> "Vi märker absolut av det, på luncherna har vi minskat 10-20 procent, kvällarna cirka 20. Det är tuffa tider sen stadion revs och Solnavägen var avstängd. Vi har minskat personalen och jobbar mer själva. Vi får förhandla om hyran. Det är bara kämpa och jobba jobba."
&lt;b&gt;Iqbal Haque, Kohinoor:&lt;/b&gt; &quot;Vi märker av det, det är hemskt. Vi har nästan inga kunder på lunchen. Vi har tappat 50 procent eller ännu mer. Vi får försöka, men man vet inte hur framtiden ser ut. Det är kanske bättre att sälja.&quot;
<b>Iqbal Haque, Kohinoor:</b> "Vi märker av det, det är hemskt. Vi har nästan inga kunder på lunchen. Vi har tappat 50 procent eller ännu mer. Vi får försöka, men man vet inte hur framtiden ser ut. Det är kanske bättre att sälja."
&lt;b&gt;Sussie Moschewitz, Lindys:&lt;/b&gt; &quot;Lunchkunderna har väl minskat 30-35 procent. Men inte på kvällarna, där har vi behållit kunderna. Men visst, det är ju inte så att man anställer folk precis. Hela Råsunda förstörs, gångvägarna till Friends går ju inte förbi här. Men jag tror inte Mallen håller, vem går in där på sommaren?&quot;
<b>Sussie Moschewitz, Lindys:</b> "Lunchkunderna har väl minskat 30-35 procent. Men inte på kvällarna, där har vi behållit kunderna. Men visst, det är ju inte så att man anställer folk precis. Hela Råsunda förstörs, gångvägarna till Friends går ju inte förbi här. Men jag tror inte Mallen håller, vem går in där på sommaren?"
&lt;b&gt;Pierre Hoffmann, Texas Longhorn:&lt;/b&gt; &quot;Vi öppnade ju i april förra året och ökade till november sen gick det sämre. Luncherna minskade kanske 50 procent, men kvällarna håller vi. Jag tycker det är konstigt att man leder bort matchgästerna förbi oss och alla butiker här.&quot;
<b>Pierre Hoffmann, Texas Longhorn:</b> "Vi öppnade ju i april förra året och ökade till november sen gick det sämre. Luncherna minskade kanske 50 procent, men kvällarna håller vi. Jag tycker det är konstigt att man leder bort matchgästerna förbi oss och alla butiker här."
&lt;b&gt;Kadim Celebi, Morella Pizzeria:&lt;/b&gt; &quot;Jag har haft öppet i 29 år och just nu är lunchen helt död, det har minskat 40-50 procent. Probleemt är att det inte finns några kontor kvar, företagen flyttade ner till Arenastaden. Kvällarna har vi kvar samma kunder.&quot;
<b>Kadim Celebi, Morella Pizzeria:</b> "Jag har haft öppet i 29 år och just nu är lunchen helt död, det har minskat 40-50 procent. Probleemt är att det inte finns några kontor kvar, företagen flyttade ner till Arenastaden. Kvällarna har vi kvar samma kunder."
&lt;b&gt;Parthena Deftereos, Mezzo:&lt;/b&gt; &quot;Från november till nu har märkt av det, det märks mer på luncherna. Företagen har flyttat ner till Arenastaden. Vid fint väder är vi tillbaka, men ingen tar sig upp hit vid dåligt väder. Jag vet inte om vi klarar det, man får dra ner på personal.&quot;
<b>Parthena Deftereos, Mezzo:</b> "Från november till nu har märkt av det, det märks mer på luncherna. Företagen har flyttat ner till Arenastaden. Vid fint väder är vi tillbaka, men ingen tar sig upp hit vid dåligt väder. Jag vet inte om vi klarar det, man får dra ner på personal."
Råsundastadion revs, Solnavägen stängdes av. Samtidigt så öppnade Friends arena och i höstas även Mall of Scandinavia.

För många krögare i Råsunda innebär förändringarna kniven mot strupen, och stadsdelen riskerar att dräneras på liv.
ANNONS

Gamla Råsundas restauranger och kaféer kämpar för sin överlevnad. De senaste årens stora förändringar har inneburit hårda prövningar för stadsdelens näringsidkare.

Råsundastadion med dess publik är borta. Kvar är en ännu tom grusgrop. Solnavägen var dessutom avstängd under en längre tid, vilket gjorde området svårtillgängligt.

Flera kontor har flyttat ner till Arenastaden och Friends Arena och Mall of Scandinavia drar bort kunderna.

”Jag har talat med flera restaurang- och kaféägare som är oroliga för det minskande kundunderlaget och som boende i området känns det olustigt att Gamla Råsundas själ håller på att försvinna till förmån för ett gigantiskt shoppingprojekt”, skriver en orolig läsare till redaktionen.

Ligger det något i farhågorna?

Under den soliga måndagen i förra veckan gick vi runt bland kaféer och restauranger kring Råsundas krogmekka Stråket. Vi ställde samma fråga till alla:

Märker ni av den ökade konkurrensen?

Svaren var nästintill identiska. Alla utom en krögare vittnade om minskad omsättning på mellan 30-70 procent, de flesta under luncherna men även på kvällar.

Kundtappet har gjort flera krögare uppgivna. Några föll i gråt, några svarade med tom blick och flera ryckte apatiskt på axlarna.

ANNONS

När Råsundastadion och kvarteret Charlottenburg revs försvann kundunderlaget. I stället lockas hungriga bort till Arenastaden, menar man.

– Råsunda utarmas. Det finns ingen idé att hålla öppet på lunchen om man går från 150 matgäster till 25. Då får vi ha stängt, och då minskar utbudet i Råsunda. Solna stad säger sig ju vilja ha mer stadsliv, men vad är en stad utan levande stadsmiljö?, säger en krögare.

När allt fokus hamnar på Arenastaden känner sig näringsidkarna i Råsunda bortglömda.

– Staden skyltar förbi oss. Alla pilar till Arenastaden går via döda gator utan butiker och restauranger. Bussarna går inte ens förbi här längre. Det är en katastrof, säger annan krögare.

Hur man tänker tackla den nya konkurrensen råder det delade meningar om. Vissa väljer att satsa, medan andra redan går i tankar om att avveckla och sälja.

Sushi Bar på Råsundavägen hör till den första kategorin. Tappet har varit stort, men man tänker inte ge upp.

– Vi märkte av direkt när de öppnade därborta. Säkert 50 procent försvann, både luncher och kvällar. Det blir svårt att klara sig så i längden.

Nu tänker man ta upp konkurrensen med Mall of Scandinavia, genom att matcha deras upplägg.

– Vi ska bygga om och servera lyxigare sushi, säger Munkhzuyen Baljinnyan.

De hör dock till en minoritet. För andra innebär ”att satsa” att man själv börjar jobba mer och längre pass, för att kunna minska personalstyrkan. För vissa är den satsningen en ekonomisk omöjlighet, och många går i säljtankar.

Hur ser då Solna stad på stadsdelens framtid?

Åsa Bergström, näringslivschef på Solna stad, menar att Råsunda under de senaste åren genomgått en förändringsprocess, som fortfarande pågår. Men framtiden ser ljus ut.

– Jag kan förstå att vissa företagare har svårt att överleva som det ser ut idag. Men det kommer att byggas 1 000 nya bostäder och nya kontorshus på platsen för Råsundastadion. Solnavägen planeras bli en stadsboulevard som kommer att gå rakt in i Råsunda, säger hon.

Enligt beräkningar som staden gjort kommer befolkningen att öka mer i Råsunda än Solna i genomsnitt. Inkomstnivån här är redan idag högre än i riket och i Solna i genomsnitt.

– Det finns ens överrepresentation av unga och medelålders med en stark köpkraft, och den kommer att öka ännu mer.

Hon tror att de företag som vill vara kvar i Råsunda måste anpassa sig efter de som flyttar in.

– Man får fråga sig ”vad erbjuder jag idag som kan göra att köptroheten ökar”.

När det gäller skyltningen till Arenastaden är det en sak som kan komma att ses över.

– Man kan diskutera hur den ska se ut i framtiden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.