ANNONS

Rätt till heltid på förskolan

Rätt till heltid för förskolebarn med föräldralediga föräldrar.

Det börjar gälla i december, enligt majoriteten i stadshuset.
ANNONS

Barn till föräldrar som är föräldralediga med yngre syskon har i dag rätt till 30 timmars förskola i veckan. Det ska nu höjas till 40 timmar i veckan, alltså heltid. Det nya förslaget klubbas i kommunfullmäktige den 12 december och redan dagen efter börjar de nya reglerna att gälla.

– Vi vet att de barn som går på förskola har bättre förutsättningar senare i livet, när man går vidare till skola och högre utbildning. Stockholms stad är först ut i stockholmsregionen med denna reform, och jag hoppas att fler kommuner följer efter, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i pressmeddelandet.

Men alla håller inte med om att regelförändringen är en bra idé. Erik Slottner som är gruppledare för Kristdemokraterna tycker att staden felprioriterar.

– Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad prioriterar fel när de väljer att satsa på ”rätt till heltid” i förskolan för barn till föräldralediga, när pengarna istället skulle kunna användas till mindre barngrupper, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt lagen har barn till föräldralediga rätt till minst 15 timmars förskola i veckan. Stockholm har redan i dag en högre gräns – 30 timmar – vilket Erik Slottner tycker räcker.

– Att utöka denna tid till 40 timmar är inte en reform som gynnar barnen och riskerar att leda till ännu större barngrupper, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.