ANNONS

Rättegång måste tas om från början

Miljöpartiet i Värmdö har utsett en nämndeman som inte är svensk medborgare.

Nu måste en hel rättegång tas om och 20 andra kan överklagas.
ANNONS

Två krogägare i Värmdö väntade spänt på utslaget efter en tre dagar lång utpressningsrättegång i Nacka tingsrätt. Även de två misstänkta, varav en suttit häktad sedan början av november, väntade på domen.

I stället fick de beskedet att rättegången måste göras om. En av nämndemännen vid rättegången är inte svensk medborgare, något som enligt svensk lag är ett krav.

– Det här är förstås ytterst olyckligt, särskilt för de inblandade. Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Martin Holmgren, chef för Nacka tingsrätt.

Felet uppdagades efter ett tips från allmänheten. Nämndemannen som utsetts av Miljöpartiet i Värmdö har varit med och dömt vid ytterligare ett 20-tal rättegångar, men de ska inte tas om i tingsrätten. Däremot ska brev med information om att domarna kan överklagas och tas om i Svea hovrätt skickas till de berörda.

Enligt Martin Holmgren är dock sannolikheten för en repris i hovrätten liten.

– Förmodligen säger de att ja, det här var fel, men att det inte påverkat utgången, säger han.

Ytterst är det kommunernas fullmäktigeförsamlingar som ansvarar för att rätt nämndemän hamnar i tingsrätten. Partierna nominerar politiker – men uppdraget är inte populärt och ofta får den som vill ta uppdraget.

Den aktuella nämndemannen som är miljöpartist har varit nämndeman sedan januari 2011. Enligt Martin Holmgren håller Nacka tingsrätt en introduktionskurs när mandatperioden börjar. Nu ska rutinerna för dessa ses över.

– Vi har ju utgått från att vi fått behöriga nämndemän, men kanske borde vi bli tydligare med vad som gäller, men ytterst är det kommunfullmäktige som bär ansvaret, säger Martin Holmgren.

ANNONS

Värmdös högste politiker, kommunstyrelsens ordförande, Lars-Erik Alversjö (M), tycker inte att fullmäktige ska lastas för det som skett och passar över bollen till Miljöpartiet.

Där beklagar man det som hänt.

– Det är ett misstag som begåtts. Vi har försökt att hitta personer som inte tillhör kategorin äldre vit man och var därför glada att vi hittat en person med utländsk bakgrund, säger Camilla Strandman, ordförande i valberedningen i Miljöpartiet Värmdö.

Vi har aldrig varit med om något liknande.Martin Holmberg, chef Nacka tingsrätt