ANNONS

Rättegångar kan behöva göras om

Sandras före detta man kunde inte ta separationen och började trakassera henne.

Efter en känslosam rättegång dömdes mannen till fängelse.

Ett misstag hos tingsrätten har nu gjort att allt måste tas om.
ANNONS

Efter ett tips från allmänheten kom det fram att en nämndeman, som har dömt i ett 30-tal domstolsprocesser i Nacka tingsrätt, inte var svensk medborgare.

Det är ett krav, enligt svensk lag.

Det har nu resulterat i att två fall måste tas om. Det ena handlar om en krögare som blivit utsatt för utpressning i Gustavsberg. Det andra är ett känsligt familjeärende i Nacka.

Övriga ärenden som nämndemannen har dömt i rör allt från förskingring och rattfylla till misshandel och sexuellt tvång.

Nämndemannen har bott i Sverige, och verkat som politiker i Värmdö, under många år.

Sandra kände att hon och hennes man hade växt ifrån varandra. Tanken var att hålla ut tills barnen hade växt upp. Men det gick inte.

Efter många års äktenskap lämnade hon sin man.

Men denne kunde inte acceptera uppbrottet och började trakassera henne. Ibland kunde han ringa femtio gånger i rad och skicka mängder av nedsättande textmeddelanden.

Hon bytte telefonnummer men det hjälpte inte.

ANNONS

Problemen skulle bara bli värre.

Mannen, som Sandra hade älskat halva sitt liv, började snart dyka upp oinbjuden utanför hennes bostad. Han skrek saker som att hon skulle dö och att han ”skulle göra hennes liv till ett helvete”.

Sandra mådde dåligt och var bland annat tvungen att sjukskriva sig en period.

Kvinnojouren erbjöd skyddat boende men hon ville inte ge upp. I stället polisanmälde hon.

Efter en lång och känslosam rättsprocess, som överklagades till hovrätten, dömdes mannen till fängelsestraff.

Nu måste hela processen göras om. Sandra måste återigen möta sin före detta man i rättsalen. Med alla de konsekvenser det får för familjen.

– Jag slipper liksom inte undan. Jag vill inte sitta där igen. Nu måste man dra upp allt det här en gång till och kastas ner i gropen igen när allt man vill är att gå vidare Om jag hade möjlighet så skulle jag dra mig ur, berättar hon.

Sandra känner sig överkörd.

– Man känner sig så maktlös, och kränkt. Det är hemskt egentligen. Allt det här psykiska lidandet som jag och barnen har gått igenom. Samtidigt måste man stå där som en stabil människa för deras skull. De förstår inte vad det är som händer, säger hon.

Lagmannen i Nacka tingsrätt, Martin Holmgren, beklagar det som har inträffat.

– Det som är så tråkigt med det här är att många privatpersoner måste dra upp saker igen som varit jobbiga för dem. Att utse nya nämndemän är en process i flera steg men vi har det yttersta ansvaret för rättssäkerheten. Vi borde kanske ha gjort en bättre kontroll, säger han.

För att en rättegång ska tas om så måste någon av parterna i det berörda målet överklaga domen till Svea hovrätt.

Sedan gör hovrätten en bedömning om nämndemannens involvering kan ha påverkat utgången, i så fall kan de skicka tillbaka målet till tingsrätten.

– Det är klart att det finns en risk att det blir fler mål som måste tas om. Jag har dock ingen uppfattning om sannolikheten i det. Vi har till viss del brustit i våra rutiner och kommer definitivt se till att det inte händer igen, säger Martin Holmgren.

Nämndemannen var medlem av Miljöpartiet och godkänd av kommunfullmäktige i Värmdö.

Sandra är ett fingerat namn.

Fakta

Detta har hänt

Efter ett tips från allmänheten upptäcktes att en nämndeman, som varit involverad i närmare 30 rättegångar i Nacka tingsrätt, inte var svensk medborgare.

Det betyder att om någon av parterna i dessa ärenden överklagar så finns en risk att målet måste tas upp igen.

Hittills har det beslutats att två ärenden ska tas om. Men det kan bli många fler.