Rättegången i Al-Azhar-härvan är avlutad – yrkar på fem år

Al-Azharskolan
Åklagaren yrkar på långt fängelsestraff.
Rättegången mot sju personer med kopplingar till den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar är avslutad.
Enligt åtalet har sammanlagt 11 miljoner kronor förts ut ur stiftelsen.
Huvudmannen forsätter sitta häktad och åklagaren yrkar på minst fem års fängelse.

Sju personer står åtalade för en rad grova ekobrott. Fem av de åtalade var tidigare styrelseledamöter i Al-Azharstiftelsen som driver en friskoleverksamhet.

Under torsdagen kunde rättegången avslutas. Huvudmannen i åtalet forsätter hållas häktad då det bedöms att det finns en flyktrisk kring honom.

– Om han döms för alla punkter yrkar jag på minst fem års fängelse, säger Lisa Hermanrud, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten och förundersökningsledare i ärendet.

De misstänkta personerna står åtalade för grov trolöshet mot huvudman i två fall, grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott.

Domen väntas meddelas den 27 juni.

Häktad sedan november

Syftet har, enligt åtalet, varit att pengarna skulle gå till bankverksamhet som skulle startas i bolagsgruppen. Bankplanerna stoppades dock av Finansinspektionen, som på våren 2016 avslog bolagsgruppens ansökan.

Det var i mitten av november i fjol som Ekobrottsmyndigheten slog till mot stiftelsen. Fem personer, fyra män och en kvinna, greps och häktades. Fyra av dem släpptes ur häktet i december, men en av männen sitter fortfarande häktad i väntan på rättegången.

Utöver de som suttit häktade har ytterligare två personer åtalats för bokföringsbrott.

Tre av de åtalade har, som Mitt i tidigare berättat, även haft centrala roller i en stiftelse som samlar in pengar till bygget av en stor moské i Rinkeby.

Utreds av skolverket

Förutom skolpeng från kommunen har Al-Azharstiftelsen i Örebro, Al-Azharstiftelsen i Vällingby samt ett dotterbolag till Al-Azharstiftelsen i Vällingby under perioden 2015 till 2018 tagit emot 14 olika statsbidrag, totalt cirka 14 miljoner kronor. Skolverket har inlett en granskning av hur de medlen använts. Den väntas bli klar inom några månader.