Rättegången om flygbuller avslutad

I fredags avslutades huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen som avgör om flygningarna över Väsby kommer att upphöra efter 2018.

– Jag tycker att vi från Väsbys sida har gjort en väldigt bra inlaga med bra argument, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Erik Kanström (M).

Tillsammans med oppositionsrådet Leif Berglund (S) och flera anlitade experter representerar han Väsby under huvudförhandlingen.

– Vi har varit den instans som haft det mest gedigna underlaget, så jag kan med trygghet säga att vi har fört Väsbybornas talan, fortsätter Per-Erik Kanström.

När LOKALTIDNINGEN Mitt i når honom på telefon på fredags­morgonen är alla representanter från domstolen ute på plats i Knivsta kommun, norr om Arlanda flygplats, för att lyssna på bullret som är jämförbart med det i Väsby.

Tanken var att domstolen skulle åka till Väsby men vindarna gjorde att inga flyg passerade de centrala delarna på fredagen.

– Men det är jätteviktigt för oss att domstolen kommer ut till platsen. Just nu står domstolens ledamöter och lyssnar medan en tekniker analyserar värdena, berättar Per-Erik Kanström.

Är det något som annars förvånat dig under huvudförhandlingen?

– Jag är kanske lite förvånad över att det inte har varit så många frågor till Swedavia. Annars är det svårt att säga eftersom det är första gången som jag är med i Mark- och miljödomstolen.

Känner du dig hoppfull inför domslutet?

– Jag vågar inte spekulera åt vare sig det ena eller det andra hållet men jag känner att vi har presenterat goda argument.

Mark- och miljödomstolens utslag väntas dröja omkring två månader.

Fakta

Det här gäller rättegången

Arlandas ägare Swe-davia har sökt ett nytt miljötillstånd fram till 2038.

Enligt det gällande miljötillståndet ska flygningarna över de centrala delarna av Väsby upphöra 2018. Swedavia vill dock fortsätta med flygningarna medan Väsby kommun menar att bullret hotar kommunens utvecklingspotential.

Domslutet kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.