Rättegången om pirat-tv får vänta

Det dröjer innan Svea hovrätt tar upp målet mot den man från södra Stockholm som är misstänkt för omfattande utsändningar av pirat-tv.

Först efter sommaren kan det bli fråga om rättegång.

Rättsprocessen påbörjades redan 2009 då polisen gjorde husrannsakan. Tidigare i år dömdes mannen i tingsrätten för att ha gjort pirat-tv tillgänglig för 1 700 kunder. När Canal Digital lämnade in sina skadeståndskrav till tingsrätten under 2011 stod det klart att mannen skulle krävas på mångmiljonbelopp.

Senare anslöt också Viasat med krav. I tingsrätten landade domen på ett års fängelse och skadestånd till tv-bolagen på 37 miljoner kronor.

Mannen överklagade tings­rättens dom och detsamma gjorde tv-bolagen, som nu kräver hela 55 miljoner kronor i skadestånd. Men någon ny rättegång kommer det inte att bli under våren.

– Rättegången tog mer än 30 timmar i tingsrätten och därmed hinner vi inte ta den förrän tidigast i augusti. Under våren kommer vi bara att kunna ta mål där folk sitter frihetsberövade och under sommaren akuta mål, säger en representant på Svea hovrätt.

Rättsprocessen har redan dragit ut på tiden av flera skäl. Polisutredningen har tagit lång tid, men rättegången i tingsrätten blev också uppskjuten i drygt ett år på grund av att den åtalade mannen mådde för dåligt.

Mannen är på fri fot i väntan på slutgiltig dom. Han yrkar på ett frikännande och berättar i överklagandet att det funnits många personer i hans omgivning med goda IT-kunskaper.

I andra hand yrkar mannen på att fängelsestraffet ska tas bort och att hovrätten i vart fall ska sätta ned skadeståndet till tv-bolagen.

Lokaltidningen Mitt i har försökt nå mannens advokat för en kommentar, men utan framgång.

Mitt i den 22 januari.