Lugnt när terror-rättegången började

Stort säkerhetspådrag när rättegången inleddes.
Stort säkerhetspådrag när rättegången inleddes.
Det var lugnt och ordnat inför jätterättegången mot Rakhmat Akilov. De flesta åhörarna hängde på låsten vid halv åtta och lokalbor tog sig till rätten för att få en skymt av den misstänkte.

På tisdagen börjar den tre månader långa rättegången mot Rakhmat Akilov. Han står åtalad för terroristbrott efter händelserna på Drottninggatan den 7 april förra året.

Rättegången hålls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal med plats för 90 personer. Förhandlingen kommer även att sändas i två andra salar.

Ett hundratal åhörare köade när dörrarna öppnade klockan 07.30. Tillsammans med ett stort antal journalister väntas de fylla de 150 åhörarplatserna. Vid 08.30-tiden anlände den tilltalades försvarsadvokat Johan Eriksson.

Säkerhet kring Akilov

Nyfikna Kungsholmsbor tog sig även ned till tingsrätten för att få en skymt av den terroråtalade Rakhmat Akilov.

– Jag ville bara se honom, men jag fick reda på att han kommer en annan väg. Men jag kan ju komma tillbaka en annan dag, säger Annelie Gunnarsson.

Akilov förs in i säkerhetssalen ”bakvägen”. Tingsrätten och det intilliggande häktet är förbundet med varandra genom gångar.

Lugnt på platsen

De flesta åhörare gick igenom säkerhetskontrollerna, som påminner om en flygplatskontroll, redan när dörrarna öppnades vid halv åtta.

Förhandlingen började 09.15. Lokaltidningen Mitt i är på plats och rapporterar om stämningen under dagen.

Fakta

Enorm rättegång

Rättegången mot Rakhmat Akilov väntas bli en av de största rättegångarna i Stockholm någonsin.

Rättegången beräknas pågå i tre månader och den hålls i tingsrättens säkerhetssal på Bergsgatan 50 på Kungsholmen.

Åtalet omfattar 155 målsäganden och knappt 90 av dem ska under dessa månader få vittna i rätten.

Tre hela dagar 20, 21 och 22 februari är vigda åt förhör med den åtalade Rakhmat Akilov.

Intresset från allmänhet och media är mycket stort och åhörare kommer att fylla både sal 1 och 2 – med sammanlagt 150 platser.

Säkerheten är rigorös – kanske det största sedan rättegången mot Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic. Alla åhörare måste gå igenom en säkerhetskontroll liknande den på flygplatser.