Rättelse: Nya stjärnhusen i Vällingby kan få arkitektpris

Stjärnhusen som kallas Korthållaren på Indalsbacken i Vällingby.
Stjärnhusen som kallas Korthållaren på Indalsbacken i Vällingby.
Förra veckan skrev Lokaltidningen Mitt i Västerort om att det nya höghuset på Indalsbacken i Vällingby kan få bostadspris av bransch- och fackorganisationen Svenska arkitekter. Det visar sig vara felaktigt - det är stjärnhusen runtom som kan få priset.

Det är fyra byggnader i landet som nominerats till priset: ett i Malmö, ett i Norrköping, ett i Botyrka och ett i Stockholm.

Stockholm representeras av ett hus – Korthållaren i Vällingby, ritad av Marge arkitekter.

Förra veckan skrev Lokaltidningen Mitt i att det var höghuset, också kallat Korthållaren, som nominerats. Men det visar sig vara felaktigt.

– Det är stjärnhusen det gäller, säger Julia Hertzman, juryns sekreterare.

Det är bland annat husens nätta utformning som gör att husen nominerats.

– Ofta när man bygger hus som liknar bostadshus från tidig funktionalism så blir volymerna större. Men här han man försökt reflektera skalan från tidsepoken och gjort nätta huskroppar i stället, säger Julia Hertzman.

Anledningen till att de ofta blir grövre är att byggvillkoren har förändrats sedan 1930-talet.

– Det är i dag krav på hiss och tillgänglighet till exempel, säger Julia Hertzman.

Husen är framför allt nominerade då enligt juryn passar in bra i omgivningen och tar hänsyn till omgivande hus och landskap.

– Man ska skapat en trivsam och omhändertagande inne- och utemiljö för de som ska bo här, säger Julia Hertzman.

Priset delas ut under arkitektgalan den 29 november.

Fakta

Juryns motivering

Korthållaren, Vällingby

”Ett projekt präglat av omsorg, vars kvaliteter framträder på nära håll. Förtätningen visar på ett respektfullt förhållningssätt till omgivningen där gaturum, förgårdsmark och gårdsmiljöer kring den befintlig bebyggelsen intill förtydligas och varsamt tas om hand.”

Typ av bostäder: Hyresrätter

Arkitekt: Marge Arkitekter

Byggherre: Svenska Bostäder.

Källa: Sveriges Arkitekter