ANNONS

Rätter som smakar som en vårpromenad

.Nyplockad vårlök från Gotland.
.Nyplockad vårlök från Gotland.
Champagnesemifreddo.
Champagnesemifreddo.
Grön sparris.
Grön sparris.
Hängmörad lammsadel från Skara.
Hängmörad lammsadel från Skara.
Gotländska vilda örter.
Gotländska vilda örter.
Ett glatt skratt slår emot Gourmé och Gourmand när de kliver in på Le Nom. Personalens humör är lika soligt som de sista kvällsstrålarna som letar sig in i restaurangen.

Och de har all anledning att vara på gott humör.
ANNONS

Le Nom, som öppnade i september, har fått en rivstart i White Guide och fina recensioner. Trots att det är vardagskväll är stället fullsatt.

– Vi är några killar som gillar god mat och menyn är riktigt vass. Men det ska inte vara så märkvärdigt. Hit är alla välkomna, säger servitören.

En snabb titt på menyn med enbart mellanrätter retar aptiten med enkla, raka namn som grön sparris, ostron från Normandie, hängmörad lammsadel från Skara.

Här finns även en vegetarisk avsmakningsmeny. Herrarna bestämmer sig för att prova en menu Le Nom (525 kronor) – vilket visar sig vara en riktig fullträff.

Grön sparris med citron- och körvelsmör, picklad chili, sparrisjuice och sotade fänkålsfrön är perfekt tillagad. Sparrisen är krispig och smöret lent. Syran och den milda chilin lyfter rätten.

Och sikrommen är magisk, slår de fast.

– Tillsammans med den inlagda rödlöken är det en perfekt match. Den lätt brynta, hemmagjorda gnoccin smakar som en lyxig langos. Jag lyfter på hatten! utbrister Gourmé.

Den hängmörade lammsadeln från Skara innehåller grön sparris, knaperstekt lammlägg, tomatchutney och bakad getost.

– Det lågtempade lammet bokstavligen smälter i munnen, njuter Gourmand.

ANNONS

Tomatchutneyn har en välbalanserad sötma och getosten en härlig krämighet.

Herrarna beställer även in en portion gotländska vilda örter (115 kronor). Rätten både doftar och smakar som en vårpromenad på landet.

Servitören berättar att en dam från Gotland har plockat och kommit över med de spirande vårörterna, som hon sedan levererar till både Le Nom i Stockholm och restaurang Noma i Köpenhamn. På tallriken samsas späd harsyra med nyutslagen vårlök och ett litet maskrosblad.

Två fiskrätter tas också in. Torskryggen (170 kronor) visar sig ha perfekt sälta och fisken är spänstig.

Lättrökt makrill (140 kronor) med vichyssoise, kavringsmulor och avruga-kaviar är enda smolket i glädjebägaren.

– Konsistensen påminner tyvärr om rumsvarm filmjölk med kruskakli, säger Gourmé och lutar sig fram över marmorbordet.

Väggarna runt herrarna är laxrosa och avdelade med en klargul list, som matchar den färgglada väggmålningen med glada figurer, som finns kvar i Devilles gamla lokaler.

Desserterna visar sig vara innovativa fullträffar. Vaniljbakade rabarber är en rabarbersorbet med fänkålsis, grön ängssyra, vit choklad och saltade mandlar. Den lena sorbeten bryter av fantastiskt mot de rostade mandlarna.

Champagnesemifreddo (105 kronor) med pistagenöt, havtorn och rosmarinmaräng får Gourmé att gå i spinn.

– En smakexplosion som bubblar i gommen.

Fakta

Le Nom, Roslagsgatan 6

Kök: Innovativt! Grönt, kött och hav.

Miljö: Avslappnat, fullsatt och färgstarkt. För alla som uppskattar god mat och hög service.

Vegetariskt: Ja.

Pris: Mellanrätter 89-190 kronor.