Rattfull friades av kryphål i lagen

Mannens bil körde sönder ett räcke i rondellen.
Mannens bil körde sönder ett räcke i rondellen.
En berusad man som kraschade in i en rondell i Åkersberga och sedan lämnade bilen och smet, klarade sig undan både fängelse och fällande domar.

Ett kryphål i lagen räddade en man i 50-års åldern från fängelse, trots att han ertappades med 2,28 promille alkohol i kroppen efter en trafikolycka som han smitit från.

Olyckan inträffade 2015 i rondellen Roslagsvägen/Svinningevägen.  Strax innan hade mannen kört sin bil till en mack i närheten för att handla korv, men luktade då alkohol och verkade så berusad att mackpersonalen ringde polisen.

Direkt efter olyckan lämnade mannen sin kvaddade bil och väcktes tre timmar senare i sitt hem, när en polis ryckte honom i benet.

”Drack efter olyckan”

Vid provtagning visade det sig att han hade minst 2,28 promille alkohol i kroppen, men mannen hävdade att han då olyckan hände varit spik nykter. Däremot hade han blivit så chockad att han efteråt drack en kvarting whiskey och ett par starköl, innan han la sig.

Olyckan förklarade han med att han letat efter sin mobil på golvet i bilen och att han verkat berusad på macken berodde på mediciner han tagit.

Det trodde inte tingsrätten på, utan dömde honom för grov rattfylla och smitning till två månaders fängelse.

Hovrätten gjorde en annan bedömning.

Enligt hovrätten visar den mackanställdes uppgifter visserligen att föraren varit berusad när han körde bilen, men eftersom det inte kan uteslutas att han drack även efter olyckan går det inte att avgöra hur full han varit när han körde.

Därför friades han från rattfylleri.

Behövde inte ange sig själv

Hovrätten konstaterar vidare att mannen brutit mot lagen när han smet från olycksplatsen, men ser mellan fingrarna med det, med hänvisning till Europakonventionen.

– Europakonventionen är ett skydd mot självinkriminering som betyder att man inte behöver röja uppgifter som leder till att man själv riskerar att utredas för brott, säger assistentåklagare Rebecca Dison.

Så man får smita från en trafikolycksplats om man annars riskerar att utredas för ett annat värre brott, i det här fallet rattfylleri?

– Ja.

Oenig hovrätt

Två av rättens fem ledamöter var oeniga och ansåg att mannen måste haft åtminstone en promille alkohol i blodet då olyckan inträffade, vilket räckt för att fälla honom för grovt rattfylleri. Däremot var de eniga i bedömningen att han inte skulle fällas för smitning.

– Domen är ovanlig, eftersom det finns få domar från hovrätten som tar upp just det om självinkriminering, rattfylleri och smitning. Men den följer Svea hovrätts praxis, säger Rebecca Dison.