Körde rattfull – hävdade att han ”eftersupit”

rattfull
Vittnet såg hur bilen körde vingligt i Åkersberga och sedan for ner i diket.
En man i 60-årsåldern från Åkersberga döms till grovt rattfylleri. Han hävdade att han eftersupit, men såväl analysresultat som vittnesmål pekar på att han var berusad när han körde ner sin bil i diket.

I somras såg ett vittne hur en bil körde vingligt i Åkersberga och till slut körde ner i diket. I bilen satt en man i 60-årsåldern och efter olyckan valde vittnet att köra hem honom till dennes gård. Mannen luktade alkohol och vittnet valde att ringa polisen efter att han släppt av honom vid gården. En knapp timme senare dök polisen upp och en provtagning gjordes drygt två timmar efter olyckan. Mannen hade då 1,57 promille i blodet.

Skyllde på ”eftersupning”

Mannen hävdade då att han tagit något glas vin till lunch och att han druckit whisky efter att han blivit avsläppt vid sin gård. Dikeskörningen berodde på att han var tvungen att väja för ett rådjur. Men genom att analysera hur alkoholhalten gått ner mellan två urinprov strax efter olyckan framgår det att mannen måste ha druckit alkoholen betydligt tidigare, och rätten kunde därför konstatera att det inte rörde sig om någon ”eftersupning”. Han luktade dessutom alkohol i vittnets bil och körde vingligt innan olyckan i diket.

Förlorade jobbet

Attunda tingsrätt dömde mannen för grovt rattfylleri men valde att inte att döma ut fängelse då mannen redan förlorat sitt arbete i samband med att körkortet drogs in. Påföljden blev därför villkorlig dom med samhällstjänst och dagsböter om 12 600 kronor.