Rattfulla punktmarkeras

När misstänkta rattfyllerister kommer in till stationen får de göra ett blåsprov och lämna urinprov. Enligt trafikutredaren Tomas Samuelsson vid Nackapolisen erkänner de flesta.
När misstänkta rattfyllerister kommer in till stationen får de göra ett blåsprov och lämna urinprov. Enligt trafikutredaren Tomas Samuelsson vid Nackapolisen erkänner de flesta.
Mannen vinglade ut ur bilen för att köpa mer ­alkohol.

Då slog en kvinna larm om rattfyllan och följde efter mannen.

– Vi är beroende av tips från allmänheten, säger inspektör Tomas Samuelsson.

88 personer åkte fast för grovt rattfylleri i Nacka i fjol. En kunde gripas tack vare ett observant vittne. Det var mitt på dagen för ett par månader sedan.

En kvinna som satt på en restaurang i Orminge centrum såg en förare i en skåpbil parkera slarvigt. En man klev ur och gick vingligt mot centrumet.

Efter några minuter kom han ut igen – bärande på en bag in box och satte sig i förarsätet. Då ringde kvinnan polisen.

Mannen greps senare på toaletten. Först sa mannen att sonen hade kört honom, senare att han tagit bussen. Enligt polisen luktade han alkohol och sluddrade.

Mannen, som inte är dömd tidigare och förnekar brott, har nu åtalats för grovt rattfylleri. Enligt åtalet hade Nackabon 2,48 promille alkohol i blodet. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0.

Tipsen från allmänheten är en viktig hjälp för att polisen ska kunna ta påverkade bilister.

– Ofta är vi helt beroende av vittnen och vi blir väldigt glada när de hör av sig. Om inte allmänheten reagerar kan de här personerna förorsaka olyckor och köra ihjäl folk. Man ska inte utsätta sig för några risker men att observera och höra av sig till oss är mycket värt, säger Tomas Samuelsson, förundersökningsledare på Nacka­polisen.

I Nacka jobbar polisen på flera fronter. Främst kontrolleras förare som ska köra från restauranger, de som kör sena kvällar eller nätter och de som varit på System­bolaget.

Förare som råkar ut för olyckor får alltid göra ett nykterhetsprov. Och det finns anledning. En väldigt stor del av dem som dör i trafiken är nämligen påverkade av ­alkohol eller droger.

Hälften av de rattfyllerister som ertappas i Nacka har tagits av ­polisen tidigare, en fjärdedel har åkt dit för rattfylla minst tre gånger. 90 procent av dem som åker fast är alkoholister.

– Men det är bara en liten del av dem som erkänner det, så jag brukar inte använda det ordet. Många lever ett ordnat liv i övrigt.

I stället brukar Tomas Samuelsson berätta att de tillhör gruppen som polisen har särskild koll på och att de inte ska bli förvånade om polisen väntar utanför deras bostad.

När rattfyllerister väl hamnat i polisens nät kartläggs de. Just nu är tre Nackabor listade enligt metoden Invit (Vaneförbrytare i trafiken).

– Då kartlägger vi på vilka vägar och tider de kör och i vilka fordon. Sedan håller vi ett extra öga på dem, säger Tomas Samuelsson.

Fakta

Här är Nackas värsta rattfyllerister

Man,60: Körde utan körkort tre gånger 2012 och en gång 2013 – då hade han druckit alkohol men låg precis under den straffbara gränsen. Förlorade körkortet eftersom han dömts för rattfylleri.

Man, 50: Har flera gånger kört påverkad av alkohol, droger och utan körkort. Senast i fjol körde han påverkad av narkotika och narkotikaklassad medicin.

Man, 70: Har åkt fast för rattfylla 2012 och 2013. Det har kommit in en hel del tips om honom – att han kört påverkad av alkohol och har smitit från andra trafikbrott. Mannen äger fyra bilar.

Källa: Polisen