Rattfyllerist fick tre år för dödsolycka

I fredags kom domen mot den 42-årige man som i början av mars körde ihjäl en 82-årig man på Skagersvägen i Årsta. 42-åringen döms till tre års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

– Han fälls för den brottslighet som jag hade gjort gällande att han begått och domen ligger i linje med vad jag hade yrkat på, säger kammaråklagare Tomas Malmenby.

För knappt två år sedan höjdes minimistraffet för grovt vållande till annans död från sex månader till ett år.

– Man ser allvarligare på den här typen av brottslighet i dag, säger Tomas Malmenby.

Den nu dömda mannen är bosatt i söderort och är sedan tidigare känd av polisen som en av områdets värsta rattfyllerister. Han förekommer under 64 avsnitt i belastningsregistret.

I domen konstaterar Södertörns tingsrätt att det faktum att 42-åringen påverkad kört sin bil genom ett tättbebyggt område i mycket hög hastighet ”visar på en oerhörd ansvarslöshet från hans sida och på ett medvetet risktagande av allvarligt slag.”

Dödsolyckan på Skagersvägen, som flera personer blev vittne till, följdes av en vild bilfärd genom Årsta, upp på Liljeholmsbron och till Hornstull. Där tvingades de efterföljande polispatrullerna avbryta biljakten eftersom det var för farligt för allmänheten.

Bilen hittades senare i övergiven i Aspudden och 42-åringen greps i närheten.

Man ser allvarligare på den här typen av brottslighet i dag.Tomas Malmenby Kammaråklagare