Rattfyllerist körde rakt in i skylten

Jimmy Gyllenklev uppmärksammade när en äldre bilist körde in i påbudsskylten vid Gustavsbergs centrum och ringde till polisen. Bilisten dömdes nyligen för grovt rattfylleri.
Jimmy Gyllenklev uppmärksammade när en äldre bilist körde in i påbudsskylten vid Gustavsbergs centrum och ringde till polisen. Bilisten dömdes nyligen för grovt rattfylleri.
När en gravt rattfull man körde in mot Gustavsbergs centrum såg Jimmy Gyllenklev till att han kunde stoppas.

Polisen kartlägger de värsta rattfylleristerna – just nu är sex Värmdöbor med på listan.

Den 29 maj var Jimmy Gyllenklev på väg till jobbet efter lunch när han såg en bilist svänga sakta från Skeviksvägen in på Blekängsvägen, mot Gustavsbergs centrum. Men bilisten kom inte så långt.

– Han körde in i påbudsskylten – flera gånger, säger Jimmy Gyllenklev, som bestämde sig för att hjälpa till.

Han lämnade sin bil med varningsblinkers på och lutade sig in i den andra bilen. I förarsätet satt en äldre man som inte lyckades få i backen. Men det gjorde Jimmy Gyllenklev och mannen kunde köra vidare. Men Jimmy lät inte mannen köra långt.

– Jag kände att det var något som inte stod rätt till, så jag ringde polisen. Jag visste inte om det hade med alkohol eller med ålder att göra, men jag tänkte att han i vilket fall inte borde vara ute och köra på vägarna.

Polisen kom till centrum och omhändertog mannen. Det visade sig att han hade 2,38 promille alkohol i blodet. Mannen dömdes nyligen för det grova rattfylleriet. Straffet blev villkorlig dom och 150 dagsböter.

– Det kunde lika gärna ha varit min unge som han kört på, säger Jimmy Gyllenklev.

Polisen jobbar ständigt med att motverka rattfylla. Ett exempel är kartläggningen av missbrukare som kör rattfulla gång på gång. Just nu finns sex Värmdöbor med på listan. Alla är män.

– Vi vet var de bor, var de kör och så försöker vi kontrollera dem när de till exempel lämnar sin bostad, säger Johan Kust, som är chef för Nackapolisens trafikgrupp och initiativtagare till projektet Invit – Insats mot vane­förbrytare i trafiken.

Syftet är att få bort de här personerna från vägarna – och att hjälpa dem till ett drogfritt liv i samarbete med beroendevården. Men de får inte bli för många på listan.

– Då blir de svårare att hålla koll på – vi ska kunna de här personerna utan och innan, säger Johan Kust.

Vad ska man göra om man misstänker att personen framför kör rattfull?

– Ring 112. Fortsätt gärna ligga bakom och följa den misstänkta bilisten. Många tror att de inte ska störa, men det kan ju faktiskt vara så att personen kör ihjäl någon.

Fakta

De är några av Värmdös värsta rattfyllerister