ANNONS

37 rattfyllerister fast i helgen

Polisen jobbade gjorde nykterhetskontroller fredag och lördag kväll och natt.
Polisen jobbade gjorde nykterhetskontroller fredag och lördag kväll och natt.
37 rattfyllerister greps vid en stor polisinsats i helgen. Över 2 200 fordon kontrollerades, vid flera av utfarterna från Stockholm.
– Det är en tråkig trend att allt fler unga människor åker fast, säger polisen Patrick Ivanyi, som var chef för insatsen.
ANNONS

Både fredag och lördag natt fanns 18 poliser från Polisområde Nord på plats vid tre av Stockholms utfarter.

De stod vid Tranebergsbron (vid utfarten mot Alvik) vid Haga södra i Solna och vid Ålkistan vid Roslagsvägen i Solna. Totalt stoppade de 2 254 bilister under båda kvällarna/nätterna. 37 av dem åkte fast för rattfylleri, varav sex för grovt rattfylleri.

– Det är en väldigt hög siffra. Vid insatsen vid förra månadens lönehelg tog vi 34, den här gången blev det ännu fler, säger Patrick Ivanyi.

Han är bekymrad över att allt fler yngre förare åker fast för rattfylleri. Det är en trend som började för några år sedan och som fortsätter. Den här gången var tio av de gripna 90-talister. Fem av dem var kvinnor.

– Spärrarna har blivit lägre för att köra påverkad när man har varit på krogen. De tycker att de bara ska åka hem och att det är ok. De är inte rädda för att skada någon. De är rädda för att åka fast, säger Patrick Ivanyi.

Över 2 200 fordon stoppades totalt i helgen.  Foto: Patrick Ivanyi/Polisen

En ung kvinna som gjorde testet började backa ur kön och köra mot trafiken för att komma undan.

– Hon fick panik och ställde till det ännu mer. Hade hon inte gjort det hade hon fått böter för rattfylleri eftersom hon inte hade så hög promillehalt. Men kör man mot trafiken blir brottsrubriceringen grovt rattfylleri och då är straffskalan fängelse, säger Patrick Ivanyi.

ANNONS

Av de 37 rattfyllerister som åkte fast hade 28 druckit alkohol. Nio hade använt droger. Och det blir fler razzior framöver.

– Vi måste fortsätta. Vi kan inte ha den här höga träffprocenten, säger Patrick Ivanyi.