ANNONS

Råttor förstörde hennes bil: ”De är fortfarande under huven”

Råttor bet sönder kabel i hennes bil Järfälla
Järfällabon Eda Vinni upptäckte att skadedjur hade gnagt sönder en kabel värd 20 000 kronor i hennes bil.
Järfällabon Eda Vinni upptäckte i mellandagarna att hon fått sin bil förstörd av råttor.
Enligt Anticimex är problemet inte ovanligt. 
ANNONS

Jakobsbergsbon Eda Vinni blev orolig när displayen i hennes bil indikerade att någonting var fel. Eftersom det skedde under mellandagarna var det svårt att få en tid hos verkstaden. 

Det var därför hennes sambo, som är duktig på bilar, som gjorde att hon förstod vad som hänt.

”Rejält med råttbajs”

När han öppnade motorhuven möttes de av råttspillning och såg att en kabel hade gnagts av. Det visade sig att det skulle kosta 20 000 kronor att byta ut kabeln, men som tur var gick det på hennes försäkring. Just den här kabeln gör att bilen stänger av sig när man stannar vid till exempel rött ljus och sätter på sig igen när man vill åka vidare.

– Det var rejält med råttbajs. Det måste varit väldigt välmående råttor där under, säger Eda Vinni med avsmak i rösten.

Länge haft problem

Hon berättar att problemet med råttor i hennes område varit konstant under de senaste åren. Eda Vinni har varit i kontakt med både Järfälla kommun och Järfällahus som förklarat att de gör vad de kan mot råttorna och att det inte är deras ansvar att det här har hänt.

– Jag har ju betalat självrisken och min bil fungerar nu. Men jag tycker att det är en dyr summa att betala för att de inte har lyckats hantera råttproblemet, säger Eda Vinni.

Läs Järfällahus svar här.

Svårt att släppa

Eda Vinni har svårt att släppa det som hänt och öppnar motorhuven så ofta hon kan för att se så att det inte har hänt igen.

– Skräckscenariot är ju att det skulle hända igen när man äntligen fått bilen lagad. Jag hittar råttbajs nästan varje dag så de är ju fortfarande där under, säger Eda Vinni. 

ANNONS

Råttor bet sönder kabel i hennes bil Järfälla

Här syns råttornas förstörelse. De har gnagt sönder det skyddande gummit och sedan fortsatt på kablarna. Foto: Privat

Inte ovanligt

Enligt Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex, är det inte ovanligt att råttor kryper in i bilar för att söka skydd. Eftersom råttor behöver gnaga för att hålla sina tänder i trim är det därför naturligt att de gnager på bildelar om de väl tagit sig in i en bil.

– Vi har sett flera exempel bara under de senaste månaderna, men då framför allt i garagelängor och på återvinningsstationer, säger Thomas Persson Vinnersten.

Han berättar att man bör anmäla till fastighetsägaren eller kommunen som får starta en saneringsprocess om man har mycket råttor i området.

Oattraktiv bil

Det man kan göra själv för att skydda sin bil är att göra den oattraktiv för råttorna genom att hålla rent och snyggt i och runt bilen. Detta för att inte skräp eller annat som råttorna tycker om ska locka till sig dem.

– Om man flyttar bilen någon gång per dag, vilket de flesta gör, kan man också bidra till att störa råttorna. Men sen får man ju komma i håg att en överhängande majoritet av alla bilar inte drabbas, säger Thomas Persson Vinnersten.

Läs vad kommunen gör mot råttor här. 

Mitt i söker Järfällahus för en kommentar. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.