Råttorna har blivit färre vid centrum

Över 500 skrev på protestlistan – och det ser ut att ha gett resultat.

Råttorna har minskat vid Haninge centrum.

Det var i mars som restaurangägaren Per Frölund upptäckte att råttor åt av soporna utanför ena entrén. En gång ska det ha varit mellan 20–30 råttor bland soporna, enligt honom själv.

– En kväll spydde en full person i närheten av sopkärlen. Det tog fem sex minuter innan fyra råttor satt och käkade på spyan. Och folk har kommit gående med råttor runt benen medan våra kunder suttit och skrikit åt synen, berättade Per Frölund då.

Själv satte han ihop en protestlista om bättre sophantering som till slut fick 518 namnunderskrifter. En lista som gett resultat.

Avfallsföretaget Sita har åtgärdat bristerna efter att först ha ställt ut kärl utan bottenplugg, vilket enligt centrumledningen var en av orsakerna till råttinvasionen.

Dessutom installerar nu restaurangägaren Ibrahim Abay, som slänger sina sopor i kärlen, ett kylrum täckt med plåt för att hålla råttorna borta.

Han kritiserade i mars Sita för att ha slarvat med sophanteringen.

– Men det har blivit lite bättre och de har börjat skärpa sig. Kärlen är bytta och det nya sopkylrummet kommer vara färdigt senast i slutet av veckan. Man kommer inte att kunna se in bland soporna.

Centrumledningen försöker också stoppa vägarna för råttorna.

– Vi har täppt till håligheter i fastigheten med gipsmassa och jag har inte hört talas om någon råtta sedan dess. Vi gör vad vi kan, säger Björn Wahlberg, teknisk förvaltare vid Haninge centrum.

Enligt livsmedelsinspektör Karin Andersson ser det i dag prydligare ut runt ­soporna, men hon tror inte att råttproblemet är borta.

– Även om du försöker stoppa råttorna, så är de så pass smarta att de tar andra vägar. Och de bor ju där nu. Ett billigare alternativ än sopkylrum är att dubbla sophämtningen, säger hon.

Per Frölund menar själv att situationen tycks ha blivit något bättre.

– Vi har inte sett några råttor på ett tag, men sophanteringen sköts fortfarande inte ordentligt, säger han.