Råttorna invaderar Huddinge

En allt vanligare syn – inte minst i Gubbängen.
För att få bukt med råttorna behövs fungerande samarbeten mellan olika aktörer i kommunen.
Kerstin Lundgren har ofta sett råttor i Sjödalsparken.
Kerstin Lundgren har ofta sett råttor i Sjödalsparken.
Antalet råttsaneringar i Huddinge har exploderat. För tio år sedan gjorde Anticimex drygt 200 saneringar. Förra året gjordes över 800 utryckningar i kommunen.

I Sjödalsparken vid Huddinge centrum har det länge funnits mycket råttor. Under förra året hörde många av sig till kommunen och klagade. I den folktomma parken syns inga råttor till. Men Kerstin Lundgren som bor invid parken och går sina hundpromenader här berättar att hon ofta sett råttor här.

– Det är det äckligaste djur jag vet. Precis här där vi står har jag sett råttor flera gånger.

Att råttorna blivit fler ser man bland annat på skadebekämpningsföretaget Anticimex siffror. Förra året gjorde Anticimex över 50 000 råttsaneringar i hela landet, för tio år sedan var antalet 14 000. I Huddinge har saneringarna ökat från 233 år 2006 till 825 förra året.

– Vi uppskattar att det i dag finns omkring två råttor per person i storstäderna. Nollvision när det gäller råttbekämpning är inte aktuellt utan vad vi gör är att hålla det i schack, säger Anders Hansson, platschef på Anticimex, Stockholm syd.

Vad beror råttinvasionen på tror du?

– En orsak kan vara att vi försöker minska användningen av gifter och använder mindre koncentrerade preparat. Förr spreds gift som fastnade i råttornas päls och spreds på det sättet effektivt vidare. Nu krävs att råttorna äter giftet som vi har utplacerat i lådor.

Högre krav på kommunens invånare

Den minskade användningen av gifter ställer krav på omgivningen menar Anders Hansson.

– Man måste vara noga med renhållning kring återvinningsstationer och sophämtning. Den som har pickninck måste plocka ordning efter sig, annars äter råttorna hellre de kvarglömda bullarna än söker sig till våra fällor, säger han.

Nollvision när det gäller råttbekämpning är inte aktuellt utan vad vi gör är att hålla det i schack

Anders Hansson, Anticimex, Stockholm syd.

 

För att få bukt med råttorna behövs också välfungerande samarbeten mellan olika aktörer i varje kommun.

– Det handlar om frekvent soptömning och att till exempel restaurangägare är noga med sin avfallshantering.

Malin Lövbom, miljöinspektör på Huddinge kommun håller med om att det är viktigt att var och en tar ansvar för sin närmiljö för att hålla råttorna borta så mycket det går. Kommunen informerar på hemsidan om hur man bäst undviker att de får fäste.

– När folk hör av sig med råttproblem ber vi dem att se över sin egen omgivning. Har de en kompost, finns det något hål i den, sköts den väl? Råttorna dras dit vi människor finns och lämnar spår efter oss. Att inte mata fåglar och att plocka bort fallfrukt från sin trädgård hjälper också, säger Malin Lövbom.

Renlighet vapen i kampen mot råttor

Men bortsett från att bistå Huddingeborna information om hur renlighet och noggrannhet på olika sätt kan vara ett vapen i kampen mot råttorna, görs inte några konkreta insatser.

Vad skulle kommunen kunna göra bättre?

– Kommunen har förstås ett stort ansvar men det här är ganska nytt och svårt att angripa. Här hos oss finns heller ingen kunskap om skadedjursbekämpning. Vi har ett avtal med Anticimex, och anlitar dem om det behövs en sanering, säger Christer Karlsson, enhetschef på kommunens Natur- och gatuenhet.

Kommunen har förstås ett stort ansvar men det här är ganska nytt och svårt att angripa.

Christer Karlsson, enhetschef på kommunens Natur- och gatuenhet.

 

– I Sjödalsparken var det väldigt mycket råttor förra året, det var en snackis. Men kommunen satsade ordentligt för att få ordning på problemen, mig veterligen har det lugnat ner sig, jag tror inte att problemet vuxit sig större i alla fall.

Satsning som gett resultat

Kerstin Lundgren tycker att satsningen har gett resultat, det har blivit lite bättre i parken sedan flera buskage röjts bort.

– De var inte fräscha, det luktade illa när man gick förbi, det är skönt att de där ”råttställena” är borta.

Samtidigt kan parken bli väldigt skräpig, tycker hon.

– Det finns hur många papperskorgar som helst här men ändå lämnar folk sitt skräp på gräsmattan. Picknickmat och gamla hamburgerrester. Det lockar ju fram råttorna. Och där borta vid höghusen har jag hört att de fortfarande ser stora gnagare rätt ofta, säger hon. Tydligen är de ganska stora.

Hur ofta ser du råttor?

Rahima Nekzada, butiksägare, Huddinge:

– Under de två år jag varit Huddingebo har jag inte sett några råttor. Jag bor i Fullersta och där är det nog inte lika mycket. Jag har hört att det finns en del här runt centrum.
Ketty Holm, pensionär, Huddinge:

– Jag promenerar mycket här i parken och har sett mycket råttor här, stora råttor. Men nu var det ett tag sedan, jag tror att det har blivit lite bättre faktiskt.
Anna Frintzer, fysioterapeut, Huddinge:

– Jag har bott här i ett år, aldrig sett råttor men hört att det finns. Vi bor en bit från centrum och där har det mig veterligen inte varit så råttätt men här kring centrum är det kanske mer?
Emilia Smederöd, föräldraledig, Huddinge:

– Jag har varken sett eller hört om råttor här omkring. Men det är verkligen äckligt med råttor.

Men om man inte ser dem, är de egentligen så äckliga då?

– De äter ju sopor och sprider sjukdomar. Det är inte så fräscht. Men så har vi ju lärt oss att tycka att det är äckligt med råttor också, det är klart. När jag tänker efter har de egentligen aldrig stört mig.
Fakta

Så undviker du råttor

  • Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.
  • Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.
  • Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.
  • Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.
  • Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där mängden råttor ökar.

Fakta om råttor:
Råttor orsakar allvarliga skador på hus och egendom och kan dessutom bära på bakterier och virus som gör människor sjuka. Den vanliga råttan, brunråttan (Rattus norvegicus), blir 20–30 cm lång, utan svans. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ett råttpar kan ge mellan 800 och 1 000 ungar per år.