ANNONS

Råttorna lever på dålig sopsortering

Liselott Sjöstedt har tröttnat på råttorna. Hon menar att det krävs bättring från både fastighetsbolag och hyresgäster. Samtidigt vittnar boende om att företagare dumpar sopor i området.
Liselott Sjöstedt har tröttnat på råttorna. Hon menar att det krävs bättring från både fastighetsbolag och hyresgäster. Samtidigt vittnar boende om att företagare dumpar sopor i området.
Sophanteringen måste bli bättre för att råttorna ska försvinna.

Det menar både boende och fastighetsbolag i Fittja.

– Men det kommer också folk utifrån och dumpar sopor här, säger Fittja­bon Liselott Sjöstedt.
ANNONS

I början av sommaren skrev Lokaltidningen Mitt i om att det varit rekordmånga råttor i länet i år, så också i Botkyrka och Salem.

På Forvägen i Fittja har flera boende reagerat på att det varit mycket råttor. En av dem är Maha Baraya, som är rädd för råttor men också orolig för att de ska ha sönder hennes bil.

– En gång såg jag mer än 20 råttor som sprang runt och festade. De var som exalterade, säger Maha Baraya.

Både fastighetsbolaget Willhem och boende menar att folk måste bli bättre på att hantera sina sopor för att inte råttorna ska ha ett smörgåsbord i bostadsområdet.

– Folk kan slänga hushållssopor bland kartongerna eller ibland sätta ner dem rätt på backen. Då kommer de flygande, råttorna, hackar sönder påsarna och snart ligger allt utspritt runt omkring, säger Liselott Sjöstedt.

När mitt i besöker Forvägen kommer en man från ett av husen och går mot återvinningsstationen där det finns containrar för tidningar, papp, metall, plast och glas. Tidigare fanns här också en container för hushållssopor. Den har nu ersatts av en lösning med lucka och behållare som är nedgrävd i marken en bit längre bort, en så kallad molok. Han försöker först göra sig av med soporna i pappcontainern men får sedan hjälp av Liselott Sjöstedt att hitta rätt.

– Han var tacksam, han visste inte var han skulle slänga dem, säger Liselott Sjöstedt.

Bostadsbolaget Willhem berättar att de jobbar för att sophanteringen ska bli bättre.

– Vi är mycket väl medvetna om råttproblematiken. Men vi måste ha hjälp av hyresgäster och lokala föreningar för att lyckas, säger fastighetschefen Christina Kanholt på Willhem.

ANNONS

Hon berättar att bolaget under våren bland annat anställt en miljö­bovärd som dagtid visar hur och var sopor ska slängas. Även skyltningen ska förbättras. Andra insatser är fler moloker. Men sedan de första kom har mängden hushållsopor i containrarna ökat.

– Inom ett år ska alla containrarna vara helt borta, säger Kanholt.

Sedan containrarna för hushållssopor försvann har boende bland annat sett plastsäckar med matavfall men också grovsopor vid stationerna. Boende menar att det finns företagare som dumpar olika typer av avfall på stationerna.

– Vi ska i våra dialogmöten med boende under hösten ha denna punkt på dagordningen och utifrån dessa möten ta ställning till om det inte enbart är rykten och därefter försöka hitta lösning på detta, säger Christina Kanholt.

Problem med oordning och företagare som dumpar avfall vid återvinningsstationerna finns över hela Botkyrka. Enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB som ansvarar för stationer i hela kommunen har problemet varit värst på Skäcklingevägen i Tumba. Sedan i höstas ronderar väktare stationerna.

– Vi kommer att utvärdera den insatsen i höst, säger regionchefen Annika Ahlberg.

Gnagare på språng vid Forvägen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.