ANNONS

”Råttorna springer där barnen leker”

Anna Pietiläinen är trött på att se råttor utanför bostaden. ”Det är så himla äckligt, det är väl bara en tidsfråga innan någon blir biten. Jag vet inte vad de är kapabla till”, säger hon.
Anna Pietiläinen är trött på att se råttor utanför bostaden. ”Det är så himla äckligt, det är väl bara en tidsfråga innan någon blir biten. Jag vet inte vad de är kapabla till”, säger hon.
Det kryllar av råttor i söderort.

Precis utanför sin lägenhet i Hagsätra har Anna Pietiläinen sett mängder – en kväll fem stycken på samma gång.

– Det är så himla äckligt, säger hon.
ANNONS

Det var i mitten av augusti när en råtta sprang precis framför Anna Pietiläinens fötter utanför porten som hon fick nog och kontaktade fastighetsskötaren.

Det var inte första gången hon såg en råtta. Hon har sett dem på lekplatsen, på baksidan av huset, i den lilla parken bredvid och bland soporna. Hon såg dem redan förra sommaren.

– Men de är fler nu, det har verkligen varit jättemycket. Det var fem stycken som sprang fram och tillbaka här, säger hon och pekar på gångvägen på baksidan till ett av lägenhetshusen på Glanshammarsgatan.

Bakom buskagen finns stora hål under huset och när Lokaltidningen Mitt i är på plats sticker sammanlagt fyra råttor upp nosen.

– Råttorna springer här när barnen är ute och leker. Helt orädda, och väldigt stora. Det är vidrigt, säger Anna Pietiläinen.

Fastighetschefen Christian Mariager känner till att det har varit råttproblem den senaste tiden. Han säger att det har varit problem med sophanteringen.

– Sopsugen har varit instabil. En gång var det tvärstopp i tre dagar. Vi kom ut för sent med sopkärl och soporna låg bredvid. Då kommer råttorna, säger han.

Men det har ju varit problem även innan. Hur ska ni få bort dem?

– Det känner jag inte till. Anticimex har fått i uppdrag att få bort dem, jag är ingen expert på råttor. Anticimex har lagt ut råttfällor.

ANNONS

Sven Jeppsson, gruppchef vid Anticimex, säger att fällorna består av att man lägger ut bete. Men så länge råttorna har andra godsaker att mumsa på är det svårt att bekämpa råttorna.

Det är inte bara Hagsätra som dras med stora problemet.

– Det är väldigt mycket råttor runt om i Stockholm, och vi har fullt upp med ärenden just nu, säger Sven Jeppsson.

Tittar man på hela landet har antalet saneringar ökat explosionsartat. Förra året genomförde bolaget 37 000 råttsaneringar, sju år tidigare var siffran 18 000.

Anna Pietiläinen har även hört av sig till kommunen.

– De tycker att jag ska vända mig till hyresvärden. Jag förstår att det är svårt att komma tillrätta med det här, men ska vi behöva leva med att råttorna springer omkring? Man har nästan utvecklat råttfobi.

Ska vi behöva leva med att råttorna springer här? Man har nästan utvecklat en råttfobi.anna pietiläinen

Fakta

Råttan kan klättra flera våningar

Råttan kan hoppa en meter – utan ansats.

En råtta kan klättra upp flera våningar i ett avloppsrör, även om det är helt lodrätt.

Ett hål på 15 millimeter kan räcka för en råtta.

Råttan blir könsmogen när den är två månader gammal. Den föder tre till sex kullar per år, med upp till tolv ungar.

Råttan blir vanligtvis ett till tre år gammal.

Källa: Anticimex, Nomor

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.