Råttorna fler sedan supergiftet förbjöds

Råtta, råttor
Död råtta i Liljeholmen.
Död råtta vid Rålis.
Död råtta vid Rålis.
Råtta i Ånghästparken på Söder.
Råttor i Ånghästparken Söder.
Antalet råttor i Stockholm ökar igen när staden inte få använda sitt supergift.
– Men det tar tid innan det skulle kunna bli ohållbart igen, och vi bekämpar det så gott det går, säger Tommy Tuvunger.

Mitt i har fått in flera observationer och bilder på döda råttor som ligger ute på gatorna mitt bland flanerande stockholmare den senaste veckan. Bland annat vid Rålis, Södra station och i Liljeholmen.

Råtta i Ånghästparken på Söder.

Död råtta i Ånghästparken på Söder.

Men att dessa råttor dött ovanför mark och inte i mörka utrymmen under marken är en slump. Der tror i alla fall Tommy Tuvunger, viltvårdare på trafikkontoret.

– Jag har jobbat i 25 år med det här och normalförfarandet när vi bekämpar råttor i ett område är att en av tio till femton råttor dör ovanför mark. Så att många har synts nu är nog en slump skulle jag tro, säger han.

Råttorna ökar igen

Däremot har antalet råttor ökat senaste tiden. I våras fick staden nämligen inte längre använda super-råttgiftet Racumin, ett puder som egentligen är förbjudet, men som staden haft dispens för.

Supergiftet användes för att stoppa den enorma utbredning av råttor som skett i huvudstaden de senaste åren. När giftet försvann 20 maj 2017 väcktes en oro att råttorna skulle ta över igen.

Och så har det till viss del blivit.

– Runt den 20 maj hade vi mer eller mindre nollställt problemet. Sedan har det ploppat upp nya kolonier och det är inte omöjligt att det poppar upp ännu fler, säger Tommy Tuvunger.

Död råtta vid Rålis.

Död råtta vid Rålis.

Är det lika illa som för ett par år sedan?

– Nej det kan jag inte påstå. Det finns som sagt rätt stora populationer nu, men det tar tid innan det skulle kunna bli ohållbart igen, och vi bekämpar det så gott det går, säger Tommy Tuvunger.