ANNONS

Råttorna tillbaka efter saneringen

En råtta som oblygt knatade in på en servering, en annan som var stor som en mindre katt.

Många i Jakobsbergs centrum kan vittna om en råttinvasion.

Tuffa insatser gjorde att de försvann – men nu är de tillbaka.
ANNONS

De har ofta synts i buskarna runt Riddarparken. Strykande längs husväggar i centrum. Vid bankomaten och snabbmatsrestaurangen. Ibland ensamma, ibland i grupp. Alla vi pratar med runt Riddarparken har sett råttorna.

– En jag såg var så stor att jag först trodde det var en katt, säger Monica Tryggstad som brukar vänta på bussen bredvid parken.

– Jag ser flera stycken varje dag, säger Morris Holmqvist som jobbar för kommunen och ofta är ute och plockar skräp.

Hittills i år har 53 personer hört av sig till kommunens kundtjänst för att klaga på råttorna. Majoriteten av klagomålen kommer från områdena runt Riddarparken.

I somras kom klagomålen så ofta att kommunen bestämde sig för att samla alla fastighetsägare i området för en gemensam insats. Orsaken är troligtvis bygget vid stationen och flytten av Gula villan. Det har gjort att råttorna har tvingats röra på sig och komma upp ur sina hålor.

Kommunen, Citycon och Järfälla hus bad sina respektive skadesjursbekämpningsföretag att under två veckor i början av oktober försöka döda så många råttor som möjligt.

Totalt strödde man ut 12,5 kilogram råttgift i misstänkta råtthål på området runt centrum, i Riddarparken och vid Järfällahus lägenheter intill parken. Man satte även ut flera så kallade betesstationer som ska locka råttorna att äta gift.

Samordnare för insatsen var Agneta Dahlgren som jobbar på bygg- och miljöförvaltningen.

– Vi har länge haft problem med råttor i Jakobsbergs centrum, men det har blivit betydligt värre de senaste åren, säger hon.

ANNONS

Satsningen gav resultat. Klagomålen minskade, men nu tre veckor senare börjar de komma igen.

– Jag tror att vi kommer att få göra det här snart igen är jag rädd, säger Agneta Dahlgren.

Problemet är att det är alldeles för lätt för råttorna att hitta mat. Under sommarmånaderna började kommunen städa parken och tömma papperskorgarna två gånger varje dag i stället för en gång, men man lyckades ändå inte minska tillväxten.

– Många tänker inte utan bara lämnar mat de inte orkar äta upp. Eller matar fåglarna mitt i tättbebyggt område. Då matar man råttorna på samma gång, säger Agneta Dahlgren som hittat både kex, ostbitar och havregryn utstrött i parken.

”De springer här varje dag. På en vecka ser jag säkert fyra fem stycken, både i jobbet och från min balkong”, säger Morris Holmqvist, renhållningsarbetare vid kommunen, och måttar råttornas storlek.

Jag ser flera ­stycken varje dag.Morris Holmqvist

Fakta

Många klagar på råttorna

Några klagomål som kommit till kommunens kundtjänst:

”Det springer runt massvis med råttor i Riddarparken. Även dagtid när människor vistas där.”

”En råtta var som en mindre katt”

”De springer överallt nu.”

”En kvinna stod bakom disken vid deras servering när en stor råtta kom in.”

”Bakom caféet sprang en råtta i söndags helt öppet där barn leker”

”Råttorna gräver gångar under huset.”