ANNONS

GPS-fällor ska få bukt med råttorna i Vallentuna centrum

Råtta vid Liljeholmen. Råtta, råttor, gnagare
Två råttor kan bli 800 på bara ett år.
Efter klagomål på råttor i Vallentuna centrum har kommunen satt in en rad saneringstjänster, bland annat GPS-styrda råttfällor som ger gatu- och parkavdelningen möjlighet att i realtid följa upp statistiken.
ANNONS

– Två råttor kan under optimala förhållanden bli uppemot 800 individer på ett år, säger Stefan Alm på Anticimex till DN.

Enligt kommunen är antalet råttor i centrum ungefär på samma nivå som vanligt i år, men efter klagomål från flera invånare genomförde man i juni en ”grundläggande inventering” och nu har gatu- och parkavdelningen beställt flera saneringstjänster.

Bra att agera i god tid

Anticimex skadedjursexpert besökte och inspekterade hela centrumområdet och placerade sedan ut smarta boxar och giftfria råttfällor i centrum och vid den närliggande återvinningsstationen på parkeringen på Vikingavägen.

Råttorna är alltså inte fler än vanligt i år, och heller inte fler i Vallentuna än i andra områden närmare stan – snarare tvärtom. Men att sätta in åtgärder redan nu är helt rätt menar Stefan Alm.

– I och med att man agerar i tid så kan det hanteras bra från början, säger han.

Fler åtgärder kan sättas in

Råttfällor på offentliga platser ger bästa resultat på lång sikt men kan redan efter en kort tid visa effekt. De GPS-styrda fällorna ger kommunen möjlighet att följa upp statistiken i realtid och Anticimex kommer att rapportera resultat efter några veckor.

Råttfällorna ska få verka på sina uppställningsplatser i några veckor till och sedan utvärderas resultatet för att se om det finns fler gnagare på en plats och i sådana fall varför.

Därefter tar kommunen beslut om ytterligare åtgärder behövs, som exempelvis råttfällor i avloppsledningar.

ANNONS

Skräpmätning i sommar

Man arbetar även med berörda fastighetsägare för att göra dem medvetna om problematiken.

Därutöver gör kommunen en skräpmätning under sommaren. Skräpet på 200 slumpmässigt utvalda punkter i och runt Vallentuna centrum mäts och även resultat från denna inventering kan i framtiden användas för att identifiera fler platser som behöver bevakas för att inte locka till sig skadedjur.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.