ANNONS

Rättspsykiatriker utreder flickmord

Pojkvännen sköt ihjäl den 17-åriga Täbyflickan. Nu ska rättspsykiatriker avgöra om uppsåtet var att döda henne.

– Det är ovanligt, säger åklagaren.
ANNONS

Rättegången mot den 18-årige man som misstänks för mord på en 17-årig flicka från Gribbylund har inletts.

Det är fastslaget att mannen sköt henne i pannan från mycket kort avstånd. Men tingsrätten har ännu inte tagit ställning till om det var mord eller en olyckshändelse, som 18-åringen själv hävdar.

Nu ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att visa om han var vid sina sinnens fulla bruk när han sköt flickan.

Han har redan genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning. Den visade att han är tillräknelig nu, men att han kan ha varit allvarligt psykiskt störd när han sköt henne.

Men utöver den vanliga undersökningen får rättspsykiatrikerna också i uppgift att titta på om han hade uppsåt att döda. Uppsåtet är avgörande för om 18-åringen ska dömas för mord eller grovt vållande till annans död.

– Det är lite ovanligt att man inte tar ställning till skuldfrågan utan ber rättspsykiatrikerna om hjälp med uppsåtsfrågan. Det har jag bara varit med om en gång tidigare, säger kammaråklagare Robert Näppi.

Han förklarar att det beror på ny rättspraxis när det gäller hur man ska bedöma att droger påverkar en gärningsmans uppsåt.

– Tidigare var det enklare, men nu har det kommit ett antal domar i Högsta domstolen där man ansett att den drogpåverkade gärningsmannen inte kunde inse konsekvenserna av sitt handlande, säger han.

Mannen var drogpåverkad när han avlossade skottet. Enligt åklagaren har det i förhör framkommit att 18-åringen tidigare blivit aggressiv när han tagit droger.

ANNONS
Fakta

Detta har hänt

Den 6:e augusti sköts den 17-åriga Täbyflickan i huvudet hemma hos sin pojkvän på Malmvägen i Sollentuna.

Flickan dog två dagar senare på sjukhuset.

Pojkvännen har hela tiden nekat till mord. Han hävdar att det var ett vådaskott.