ANNONS

Ravalens badplats helt dränkt av alger

Det som ska vara en trevlig badplats har istället blivit en grön algsoppa.
Det som ska vara en trevlig badplats har istället blivit en grön algsoppa.
Badplatsen vid Ravalen är övervuxen av alger. Trots att kommunen forslade bort 17 ton alger i början av juni så är vattnet täckt av växter igen.

– Det var varit så kraftig tillväxt i år att vår insats knappt märktes, säger Sollentunas naturvårdschef Richard Dahlén.
ANNONS

Badsugna Sollentunabor som tagit sig ned till Ravalen för ett dopp har fått gå hem besvikna. Vattnet vid badplatsen är så överfyllt av alger att en simtur snarare hade blivit ett tångbad.

På kommunen är man sedan länge medvetna om problemet med alger på badplatsen. Ravalen är en grund och näringsriksjö, förutsättningarna för att alger ska växa där är därför goda.

I år har det dessutom varit relativt soligt i april och maj, därför har tillväxten av alger varit extra kraftig.

Med anledning av det hade man en maskin ute som samlade ihop alger runt badplatsen i juni. På tre dagar samlades 17 ton växter i hop. Därmed hoppades man ha räddat i varje fall en del av badsäsongen.

Men åtgärderna höll inte länge, och nu är badplatsen algtäckt igen.

Enligt Richard Dahlén, kommunens naturvårdschef, är det dock inte så att nya alger växt fram.

– Det vi kunnat se är att det har blåst så att algerna tryckts upp kring badplatsen, säger han.

Därmed borde det i teorin räcka med att samla ihop de alger som finns i sjön, eftersom tillväxten avstannat. Det är dock lättare sagt än gjort.

– Det är inget man kan göra från land, utan man måste ut med speciella båtar. Vi har beställt en omgång till, men båtarna som samlar upp alger är hårt bokade. Förhoppningsvis kan det bli nu i veckan, säger Richard Dahlén.

ANNONS