ANNONS

Rävar stryker omkring runt lammhagen

Johanna Lagercrantz omringas snabbt av gårdens lamm och tackor. I år har rekordmånga lamm fötts på gården samtidigt den växande rävstammen utgör ett hot mot djuren.
Johanna Lagercrantz omringas snabbt av gårdens lamm och tackor. I år har rekordmånga lamm fötts på gården samtidigt den växande rävstammen utgör ett hot mot djuren.
Det har fötts lamm som aldrig förr ute på Elfviks gård. Två baggar har avlat fram 110 lamm. Men antalet rävar har också ökat på Lidingö. Nyligen tog rävar lamm i inhägnaderna utanför gården.
ANNONS

Ute i hagarna runt Elfviks gård står mängder med små lamm och bräker. Under våren har det fötts 110 lamm på Elfviks gård. Johanna Lagercrantz har drivit gården i sex år och har aldrig varit med om så många födslar.

– Våra baggar är duktiga, de har jobbat på bra, säger hon.

Nu går alla nyfödda lamm på ängarna runt Elfviks gård. Samtidigt kan man konstatera att det för tillfället finns fler rävar än vanligt på Lidingö. I förra veckan blev ett av lammen offer för en rävattack.

– Det är förstås jättetråkigt. Lamm har svårt att skydda sig. Rävar stryker omkring här runt gården. Vi har även höns och kaniner så det gör mig lite orolig, säger Johanna Lagercrantz.

Peter Rosenholm är ansvarig jaktledare för viltgruppen på Lidingö och bekräftar att rävstammen har ökat:

– Antalet rävar har ökat. De är listiga och jagar helst i gryningen och i skymningen så de är svåra att jaga. I förra veckan vet jag att räven tog två lamm vid Elfvik.

Är risken att lammen attackeras mindre nu när de har vuxit till sig?

– På Lidingö är rävarna storväxta, de har en god tillgång på möss och sork, så de växer och frodas. De kan även ta större lamm och lamm är fin mat för rävar, säger Peter Rosenholm.

Varför är det så mycket räv?

ANNONS

– Det är inte så mycket rävskabb i år. Och det har varit milda vintrar de senaste åren. Då växer stammen till sig.

Läs mer i fredagens Lidingö tidning.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.