”En reaktion mot att man målar fan på väggen”

De här personerna kan du möta när du promenerar i Bromma.
De här personerna kan du möta när du promenerar i Bromma.
Lena Törnblom Löfquist.
Lena Törnblom Löfquist.
Stefan Tell är en av initiativtagarna till kvällsvandringen i Norra Ängby.
Stefan Tell är en av initiativtagarna till kvällsvandringen i Norra Ängby.
Den senaste tiden har det varit diskussioner om att det är stökigt på kvällstid i Bromma. Därför har vuxna nu börjat röra sig på gatorna i Norra Ängby med omnejd.
– Jag tror att det har blivit lugnare, men det är också en stor bonus att man lärt känna grannarna i området, säger Stefan Tell.

Han är brommabo och en av initiativtagarna till föräldravandringarna som drog i gång i området för någon månad sedan. Han tröttnade på uppgifter om ungdomar som härjade på kvällstid och bestämde sig för att gå ut för att kolla med egna ögon.

– Det blir lätt massa tjafs på nätet. Folk tror att bara för att ungdomar hänger på skolgårdar på kvällen så gör de det för att sälja knark. I nittionio fall av hundra är det sköna typer som hänger där. Vandringarna är en reaktion mot att folk målar fan på väggen, säger Stefan Tell.

”Jättepositivt”

Nyligen drog det också igång en grupp i Beckomberga som ger sig ut på vandringar för att öka tryggheten i området. Och initiativen applåderas av kommunpolisen Lena Törnblom Löfquist.

– Det är jättepositivt att det finns vuxna ute på kvällstid.

Är det extra stökigt i Norra Ängby?

– Vi kan inte säga att det är stökigare där än någon annanstans. Sånt fluktuerar från år till år. Ungdomar är ute och en del för liv och andra för inte liv. Som det har varit i alla tider. Så brukar det alltid vara mot slutet på sommaren.

– Men det har varit stölder av mopeder och busåkning på moppe, som det är överallt.

Det är på helgkvällarna som föräldragruppen är ute och vandrar.

– Man blir nästan förvånad när man förstår att ungdomarna själva tycker det är kul att vi är ute och samtidigt inser man att det verkligen är ett föräldrafritt område på kvällarna, säger Stefan Tell.

Lärt känna folk

Och han upplever också att det har blivit lugnare i området sedan de började med sina vandringar.

– Jag har lärt känna 15-20 personer som jag inte hade snackat med innan, och det är också en stor bonus. Vi har engagerat runt 80 pers sedan augusti och det känns som att det har blivit trevligare generellt, säger han.