ANNONS

Starka reaktioner efter matbilder inifrån Attendoboende

Många har berörts och upprörts av bilderna som visar maten som serveras på Attendoboendet i Kungsängen.
Många har berörts och upprörts av bilderna som visar maten som serveras på Attendoboendet i Kungsängen.
Mitt i:s publicering på fredagen av de bilder som visar maten som serveras boende på Hagstorps äldreboende i Kungsängen har rört upp starka känslor – låt oss sammanfatta några av reaktionerna.
ANNONS

Sedan maj i år har vårdjätten Attendo tagit över driften av boendet. En av flera anhöriga som känner stor oro över att saker och ting går åt fel håll är Irina Karppinen.

Hon berättade för Mitt i att hon tillsammans med sina systrar valt att ta med egenlagad mat till sin pappa efter att han ,enligt Irina, blivit magsjuk flertalet gånger i samband med att han ätit den mat boendet serverar.

Till vänster: Sjömansbiff, Till höger: Fläskgryta med blomkål och potatis. Foto: Läsarbild

– Vi vill undvika att pappa blir mer dålig, så länge vi inte känner oss trygga med matrutinerna på boendet så kommer vi att ta med egen mat till honom, sa Irina under förra veckan.

Anhöriga slår larm om matsnusk på Attendos äldreboende

Internet reagerar på bilderna

Reaktionerna i sociala medier lät inte vänta på sig. Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg var en av många som delade Mitt i:s artikel.

Det här säger kommunen

Upplands-Bro kommun publicerade under lördagen en text om Attendoboendet på sin webbplats.

Kommunen skriver bland annat ”att problem och friktion kan uppstå i samband med övergång till ny entreprenör kan vara förståeligt, dock ska brister uppmärksammas och rättas till.”

En dag serverades Irinas pappa fläskpannkaka som inte var färdiggräddad. Den innehöll även stora bitar av äggskal (högra bilden). Den ska ha innehållit så mycket fett och ägg att den hade skurit sig. Foto: Läsarbild

”Följer ärendet noggrant”

Vidare redogör kommunen för vad som är överenskommet med Attendo utifrån själva avtalet dem emellan.

Här framgår att de boende ska serveras tre huvudmål och tre mellanmål per dag, de ska kunna välja mellan två varmrätter i samband med lunch och middag.

Irina: ”Sjömansbiff. Allting var svart och med en konstig bismak. Många valde att inte äta. Ledde till magont och illamående.” Foto: Läsarbild

Kommunen avslutar sin text med att konstatera att de ”följer ärendet noggrant och har en löpande kontakt med Attendo”.

Mitt i-läsare: ”Kan ingen politiker stoppa detta?”

I tidningens egna sociala medier har många av er läsare berörts av bilderna och Irinas berättelse om sin pappa. Vi sammanfattar ett urval:

Våra äldre som slitit hårt förtjänar det bästa när det gäller allt. Skamligt, skriver Kerstin.

Urban skriver: ”Men vinsten blev riktigt bra får vi hoppas….”

Hagtorps äldreboende i Kungsängen, som sedan i våras drivs av företaget Attendo. Arkivbild. Foto: Kenny Bengtsson

Elisabet undrar vad politikerna kan göra:

”Gräsligt, under all kritik kan ingen politiker stoppa detta? Jag trodde dom lagt ner Attendo”

En annan läsare, Lars, tar ironin till hjälp efter att ha läst artikeln och tagit del av bilderna: ”Ser jättegott ut, men inte som mat, trodde det var cement”, skriver han.

Flera chefredaktörer har reagerat

Tillbaka på Twitter har även Payam Moula, chefredaktör för den socialdemokratiska tidskriften Tiden, delat artikeln. Han skriver: ”När vinsuttagen ur välfärden började påstod högern att det skulle höja kvalitén. Idag vet vi av empiriska studier att det är tvärtom.”

Så kommenterade Attendo bilderna

Mitt i lät Attendos presschef Makan Afshinnejad kommentera matbilderna och situationen på boendet innan helgen sa han:

– När det gäller bilderna så har vi tagit del av dem, och jag blir oerhört ledsen av att se de här bilderna. Det vi har gjort är att förra veckan satt vår verksamhetschef tillsammans med kommunens kvalitetschef och kvalitetssamordnare för att diskutera det här. De hade även ett möte med anhörig kring bland annat bilderna, sa Makan och fortsatte:

”Jag blir oerhört ledsen av att se de här bilderna”, sa Attendos presschef Makan Afshinnejad till Mitt i på fredagen. Arkivbild. Foto: Mitt i

– Vår verksamhetschef har också tagit kontakt med köket för att förhindra att det ska se ut såhär, maten ska vara aptitlig, även för ögat.

På frågan om presschefen själv skulle äta den mat som syns på bilderna svarade Makan Afshinnejad:

– Nej, det hade jag inte gjort, vi är självkritiska på den punkten. Det ska inte se ut så här, och vi är precis lika ledsna som den anhörige.


Fortsätt gärna diskussionen i våra sociala medier. Har du tips att ge? Du kan kontakta oss via Facebook, eller maila reportern på adressen nedan. Du kan alltid välja att vara anonym i kontakt med oss.