ANNONS

Positiva reaktioner på plastskatten i Vallentuna C

Vallentuna_plastpåseskatt
Nytt pris på påsen – om regeringen får som den vill.
En ny skatt på plastkassar kan införas i maj – och det blir kunderna som får betala.
De som handlar i Vallentuna C tar dock nyheten med ro:
– Det finns mycket mer än så att göra, säger Annika Sigvardsdotter som bor i centrum.
ANNONS

Annika Sigvardsdotter har med sig en koskinnsmönstrad dramaten ner till återvinningsstationen i Vallentuna C. De påsar som hon förvarat sin återvinning i ska hon använda igen när hon sedan handlar. Det gäller att tänka efter, för miljöns skull.

Vallentuna_plastpåseskatt

Annika Sigvardsdotter handlar med dramaten eller ryggsäck. Foto: Åsa Sommarström.

Tre kronor mer per påse

Anledningen till att vi pratar om plastkassar är ett nytt lagförslag från regeringen. Kortfattat går förslaget ut på att man höjer priset på standardpåsen med tre kronor, men också att de mindre grönsakspåsarna ska börja kosta pengar.

Det tycker Annika Sigvardsdotter egentligen bara är bra.

Skatt på plastpåsar föreslås – så mycket mer ska de kosta

– Det finns massor att göra på det här området och att använda gamla kassar är ett sätt. Att handla med påsar du tar med dig hemifrån är egentligen inte så svårt. Det är svårare att lösa hur vi ska packa våra soppåsar om vi inte har plast, säger Annika.

Färre okynnespåsar

När Mitt i publicerade nyheten om plastpåseskatten i sociala medier tidigare samma dag var upprördheten stor. Men ute i de butiker som vi besökt var det annat ljud i skällan.

ANNONS

Inne på ICA i Vallentuna centrum har Anna Sandeborn precis plockat på sig de grönsaker hon behöver i olika små påsar. Inte heller hon är bekymrad över ett höjt pris på platspåsar, ett pris som som enligt Svensk Handel nu skulle hamna på 6-7 kronor per påse.

– Jag tror också att folk kommer tänka efter och exempelvis inte ta för många av de här små och tunna påsarna. Men samtidigt hoppas jag att man utvecklar ett alternativ; smartare tygpåsar eller bättre pappkassar.

Vallentuna_plastpåseskatt

Anna Sandeborn använder plastpåsarna hon får med hem från affären som soppåsar till gammal kattsand hemma. Foto: Åsa Sommarström.

En butiksanställd som susar förbi med ett gäng fruktlådor hinner inte stanna och prata men får ändå ur sig en fråga i farten.

– Kunde inte dom som tänker så mycket på miljön sänka priset på SL-kortet istället?

Skatten som ska träda i kraft 1 maj nästa år innebär tre kronor per plastbärkasse. Dessutom blir det en skatt på 30 öre på de små genomskinliga påsarna som används till frukt och grönsaker.

Det är totaltokigt

Mats Hedenström

På Svensk Handel är man, till skillnad från dem vi träffar i Vallentuna, skeptiska. Särskilt eftersom de utgår ifrån att den skatt som läggs på butikerna när de köper in påsarna till sist betalas av konsumenten.

– Det här är totaltokigt. Man är inte ärlig mot medborgarna och konsumenterna om varför man gör det. Det vore bättre om man sa att man jagar intäkter, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel i en intervju med SVT.