Starka reaktioner på utförsäljning: ”Lek med skattemedel”

fastighetsaffärer Förvaltaren
Uppläget har gjort att Förvaltaren gått miste om 273 miljoner, enligt Hyresgästföreningen.
Mitt i:s rapportering om utförsäljning av fastigheter upprör inte bara den politiska oppositionen. Även i sociala medier är debatten livlig.

I veckan har Mitt i rapporterat att det kommunala fastighetsbolaget Förvaltaren gått miste om 273 miljoner kronor genom att fyra av deras fastigheter sålts till externa köpare via ett annat kommunalt bolag.
Pengarna har i stället hamnat i en annan kassakista, där kommunen ensam kan plocka ut dem.

”Lek med skattemedel”

Rapporteringen har fått Sundbybergsborna att reagera starkt och i sociala medier har debatten gått varm.

De pengarna kunde ha gått till fler hyresrätter

”Det är katastrofalt för ett bolag. Hur ska det kunna ha en framgångsrik verksamhet om det aldrig får möjlighet att bygga nytt, renovera befintligt och utveckla verksamheten när kommunen tar överskottet hela tiden”, skriver en läsare på Mitt i:s Facebooksida.

Andra skriver:

”De pengarna kunde ha gått till fler hyresrätter!”

”Man leker med medborgarnas skattemedel”

En läsare skriver bekymrat: ”Problemet som jag ser är just att alla låtsas som ingenting och nu kommer det som en nyhet i tidningen! Vissa människor som inte har hängt med tidigare kommer fortfarande inte förstå vad som händer och de som bryr sig blir utpekad eller ställd utanför så de stora bovarna får göra som de vill! Alltså man stoppar huvudet i sanden och hoppas på att allt är över imorgon och folk har glömt det här”

”Effektivt”

Axel Conradi (M), menar att allt gått korrekt till när Förvaltaren sålde fastigheterna. Han sa i veckan till Mitt i att det måste stå kommunen fritt att använda pengarna där det behövs som bäst och får nu medhåll från vissa håll:

”Försäljningsvinsten kommer ju Sundbybergs Stad tillgodo så det är ju inte direkt någon som har förlorat några pengar”, skriver en läsare på Mitt i:s Facebooksida.

”Helt rätt och effektivt. Förvaltaren är ett kommunalt ägt fastighetsbolag. Ägaren, det vill säga kommunen, gör så här för att få loss medel som behövs på andra håll i verksamheten, till exempel omsorg. Ett effektivt sätt att använda våra skattepengar”, skriver en annan.

V: S har bidragit till problemet

Vänsterpartiet riktar skarp kritik mot sättet försäljningarna har gått till, och menar att Socialdemokraterna har varit med och bidragit till problemet:

– Socialdemokraternas Peter Schilling är kritisk till att Moderaterna dränerat Förvaltaren på pengar, och den kritiken håller Vänsterpartiet verkligen med om. Socialdemokraterna har tyvärr själva bidragit till problemet genom att de tillsammans med C, L och KD drev igenom utförsäljningen av Hallonbergen Centrum och fastigheter runt omkring. Vi hade kunnat undvika problemet genom att helt enkelt låta bli att sälja ut till exempel Hallonbergen Centrum. Det som är positivt är att fler partier nu inser att vi måste välja en annan väg och istället stärka upp Förvaltaren, säger Vänsterpartiets vice gruppledare Moisés Ubeira.