ANNONS

”Reaktionerna har varit fantastiska”

Lina Axelsson Kihlblom har sedan tidigare lämnat jobbet som grundskolechef i Haninge.
TILLBAKA I VARDAGEN. Efter avslöjandet i "Skavlan" var Lina Axelsson Kihlblom var tillbaka på jobbet som skolchef i Haninge i förra veckan. I programmet fällde författaren David Lagercrantz tårar när han hörde Linas berättelse. Hennes aktuella självbiografi heter "Kommer du tycka om mig nu?".
Född i en mans kropp och könskorrigerad för 20 år sedan – utan att berätta för någon.

Fram tills framträdandet i "Skavlan" förra helgen.

– Jag hade en känsla av rädsla att något nättroll skulle leta upp mig. Då var det lika bra att få berätta och äga sin egen historia, säger Haninges skolchef Lina Axelsson Kihlblom.
ANNONS

Redan känd som ”superrektorn” i SVT:s ”Rektorerna”, och under året nybliven grundskolechef i Haninge. Numera är hon dessutom känd som 45-åringen som föddes i en pojkes kropp, men som genomgick en könskorrigering för 20 år sedan.

Förra fredagen berättade hon om sitt dubbelliv i Skavlan i SVT.

Tusentals gratulationer har vällt in sedan avslöjandet, berättar hon när vi träffar henne på gymnasieskolan Riksäpplet, efter programmet.

– Det är generaldirektörer, människor ute i stugorna, kollegor, gamla elever, folk från utlandet till och med. Programmet har ju tittare över hela Norden.

Nu är hon tillbaka i vardagen. Det är möten med skolrektorerna, prognoser för betygen. Långt ifrån Skavlans fåtöljer och David Lagercrantz tårar.

Men de nya blommorna på kontoret vittnar om reaktionerna. Livshemligheten slog ner som en bomb mitt i fredagsmyset för många kollegor.

Lina skjuter upp glasögonen från nästippen. Hennes svarta kostym är proper och elegant.

– Jag tror min historia kommer rätt i tiden. Vi har sorterat i årtionden, sagt att lika barn leka bäst. Men kanske förstår vi nu att det är olikheten som faktiskt skapar friheten att vara den du är.

Vad säger folk som gratulerar dig?

ANNONS

– De tycker att min röst är befriande att höra. Rektionerna har varit fantastiska.

Lina vill avskaffa skammen, säger hon.

– Det finns romska barn som inte vågar berätta att de romer, muslimska barn som inte vågar säga att de är muslimer, fattiga som inte vågar säga att de är fattiga. Vi måste få en syn på gruppen som något som ska variera.

Ända sedan hon var liten har hon vetat att hon var flicka. Men operationen fick vänta, i över 20 år.

Bara de som kände henne då, när hon börjat plugga juridik i Uppsala, visste. Och det var aldrig självklart att berätta om det. Men nu är självbiografin här.

– Jag hade en känsla av att det bara var en tidsfråga innan något nättroll skulle söka upp mig och skriva något. Då var det lika bra att berätta och få äga sin egen historia, säger hon.

Isander Freiman på RFSL:s Stockholmsavdelning utbildar personal inom förskola och skola. Hon menar att skolpersonal har ett stort ansvar för att unga ska kunna vara sig själva.

– Genom sin berättelse har Lina blivit en viktig inspiration för alla anställda i skolan. Det finns fortfarande en stor okunskap om att transpersoner existerar och hur det kan vara att vara ung och transperson. Även om Linas berättelse inte kan representera allas erfarenheter så gjorde hon en stor insats, och det under absolut bästa sändningstid.

Fakta

Namn: Lina Axelsson Kihlbom.

Ålder: 45 år.

Bor:

Familj:

Yrke: Skolchef i Haninge sedan xxxxx.

Bakgrund:

Aktuell: Gick förra fredagen ut med att ha genomgått en könskorrigering för 20 år sedan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.