Ny receptbok: Mormor och Adrian tycker naturligt sött är kalas 

Hälsoinspiratören Mia Ånemyr ger ut den lilla receptboken "Adrians kalasbok" på eget förlag. Där har hon samlat barnbarnet Adrians favoritrecept utan vetemjöl och vitt socker. "Jag vill ta hål på myter. Det är absolut inte svårt att få barn, ja alla människor, att äta naturlig mat", säger hälsoinspiratören Mia Ånemyr om valet att byta ingredienser ut istället för att helt välja bort kalasgott
Hälsoinspiratören Mia Ånemyr ger ut den lilla receptboken "Adrians kalasbok" på eget förlag. Där har hon samlat barnbarnet Adrians favoritrecept utan vetemjöl och vitt socker. "Jag vill ta hål på myter. Det är absolut inte svårt att få barn, ja alla människor, att äta naturlig mat", säger hälsoinspiratören Mia Ånemyr om valet att byta ingredienser ut istället för att helt välja bort kalasgott
Adrian Olsson, 9, dekorerar med grädde, riven morot och bär. Det blir både vackert och nyttigare.
Adrian Olsson, 9, dekorerar med grädde, riven morot och bär. Det blir både vackert och nyttigare.
Mia Ånemyr och barnbarnet Adrian hänger ofta i köket. Det märks när Adrian med stadig hand och lite hjälp från mormor blandar ihop en mangosmoothie. Genom att mixa i ägg och frysa röran blir det Adrians favoritglass, förklarar Mia Ånemyr.
Mia Ånemyr och barnbarnet Adrian hänger ofta i köket. Det märks när Adrian med stadig hand och lite hjälp från mormor blandar ihop en mangosmoothie. Genom att mixa i ägg och frysa röran blir det Adrians favoritglass, förklarar Mia Ånemyr.
Här mixas frusna mangobitar, som finns i de flesta matbutiker, med grädde och yoghurt till smoothies.
Här mixas frusna mangobitar, som finns i de flesta matbutiker, med grädde och yoghurt till smoothies.
Mormor behöver inte hjälpa till när Adrian, 9, häller upp mangosmoothies i höga glas som ger kalasstämning.
Mormor behöver inte hjälpa till när Adrian, 9, häller upp mangosmoothies i höga glas som ger kalasstämning.
Adrian har försiktigt stuckit ner de fina sugrören som pricken över i.
Adrian har försiktigt stuckit ner de fina sugrören som pricken över i.
Hemma hos hälsoinspiratören och föreläsaren Mia Ånemyr är det naturlig mat som står på bordet.
Nu har hon samlat barnbarnets favoritrecept i "Adrians kalasbok".

Lokaltidningen Mitt i Söderort hälsar på hemma i köket hos författaren, föreläsaren och matkreatören Mia Ånemyr i Enskededalen. Hon och barnbarnet Adrian Olsson, 9, har laddat för att baka några av favoritrecepten ur kalasboken.

– Boken innehåller cheesecake, glass och bollar. Det är sex recept på kalassaker och till varje recept har jag kopplat färskpressad juice.

Mia Ånemyr har jobbat med kostrådgivning i många år. Hon var tidigare överviktig och berättar hur hon kom till en vändpunkt livet. I dag tycker hon inte att det är svårt att göra bra matval och vill inspirera andra till att äta bättre både till vardag och fest.

– De sista åren när jag helt valt bort socker har tårtorna blivit så mycket godare. Jag tycker det är så kul att få den feedbacken från familj och vänner.

När Mia Ånemyrs egna barn växte upp bakade hon bullar med smör och vitt socker. Det hade också hennes egen mormor belönat henne med, berättar hon. Genom sitt arbete och sina recept vill Mia Ånemyr nu övertyga även andra om att det inte är svårt att äta lite nyttigare utan att för den sakens skull välja bort guldkanten.

– Jag kör utan socker och vetemjöl. Det är Adrian uppväxt med, förklarar Mia Ånemyr och återkommer till sitt mantra om att barn gör inte som vi vuxna säger utan som vi gör.

För Adrian innebär det faktiskt att han får äta glass så ofta han vill hos mormor. Och en låda glass att ta med hem till kvällsmat är heller inget konstigt.

– Jag kan äta glass varje dag, med den glass som mormor gör får man det, förklarar Adrian och ler förtjust.

Mia Ånemyr har förberett morotsbakelser, som Adrian under stor koncentration dekorerar med spritsad vipsgrädde, rikligt med riven morot och riktigt stora blåbär. Han är också snabb att spritsa en krullig gubbe på chokladkakan och gör sedan med lite hjälp också mangosmoothie i mixern.

– Kan vi börja äta nu? under Adrian ivrigt och tillägger att han vill ha ”näsan” på den spritsade chokladkakan på köksbordet.

Boken ”Adrians kalasbok – naturligt gott” ger Mia Ånemyr ut på eget förlag, det är hennes andra bok efter ”Mellanmål på väg”. Boken kommer ut i slutet av november. Hon berättar livfullt att Adrian och hans kompisar var med på fotograferingen av nya kalasboken. För att få till en extra festlig stämning var det ballonger, dukat bord och fullt hus i studion.

– Barnen är vår framtid och med boken vill jag visa att kalas utan socker är gott, förklarar Mia Ånemyr och bjuder här nedan på ett recept ur boken.

Fakta
RECEPT Mangomelonglass (4-5 portioner) Ingredienser: 4 äggulor 3 dl grädde 2 1/2 dl yoghurt 2 dl melon 1 dl mango 1 1/2 tsk äkta vaniljpulver Gärna en nypa mal kardemumma Så här gör du: 1) Ta två vispskålar, vispa grädde hårt i den ena och äggulor fluffigt i den andra. 2) Dela melonen och mangon i bitar (mango finns i frysdisken i bitar), mixa frukten med mixer och blanda i yoghurten. 3) Blanda allt till en slät smet, tillsätt vaniljpulver och gärna en nypa mald kardemumma. 4) Häll upp i serveringsglas och ställ i frysen i fyra timmar innan servering. 5) Ta fram cirka 20 minuter innan servering och dekorera gärna med en citronskiva och citronmeliss. Tips! Önskar du mer sötma i glassen lägg till cirka 1 msk honung när du mixar ingredienserna.

MIA ÅNEMYRS RECEPT
Mangomelonglass (4-5 portioner)
Ingredienser:
4 äggulor
3 dl grädde
2 1/2 dl yoghurt
2 dl melon
1 dl mango
1 1/2 tsk äkta vaniljpulver
Gärna en nypa mal kardemumma
Så här gör du:
1) Ta två vispskålar, vispa grädde hårt i den ena och äggulor fluffigt i den andra.
2) Dela melonen och mangon i bitar (mango finns i frysdisken i bitar), mixa frukten med mixer och blanda i yoghurten.
3) Blanda allt till en slät smet, tillsätt vaniljpulver och gärna en nypa mald kardemumma.
4) Häll upp i serveringsglas och ställ i frysen i fyra timmar innan servering.
5) Ta fram cirka 20 minuter innan servering och dekorera gärna med en citronskiva och citronmeliss.
Tips! Önskar du mer sötma i glassen lägg till cirka 1 msk honung när du mixar ingredienserna.

Foto och styling på receptbilden här ovan: Tina Grimstedt