Redo att ta över tornet

Delibrukets vd Fredrik Alexandrow är Sundbybergsbo och har sneglat på tornet i flera år. ”Det är en unik byggnad som passar vårt koncept bra”, säger han.
Delibrukets vd Fredrik Alexandrow är Sundbybergsbo och har sneglat på tornet i flera år. ”Det är en unik byggnad som passar vårt koncept bra”, säger han.
Efter många om och men är det alltså klart: vattentornet blir restaurang.

Planen är att skaka liv i hela Tornparken.

– Sumpan kan bli ett Brooklyn, eller åtminstone ett Hornstull, säger Delibrukets vd Fredrik Alexandrow.

Bostäder, utkiksplats, ett buddistiskt tempel. Förslagen på vattentornets framtida användningsområde har varit många.

Men nu blir det alltså italiensk-amerikanska restaurangen Deli­bruket som flyttar in. Mat från lokala odlare och bönder, öl från mikrobryggerier och fikabröd från stadens bagerier är planen.

Pizza blir kökets signum.

– Men det är ingen pizzeria, det har dålig klang. Vi vill tillföra något nytt till Sumpans matutbud, så långt ifrån burkchampinjoner och pressad skinka man kan komma, säger vd:n och Sundbybergsbon Fredrik Alexandrow.

Han har rest i USA, besökt pizza-VM i Parma och tagit hem ett nytt koncept: ”Artisan pizza”. Det är vedugnsbakad pizza, ofta av surdeg med fokus på råvarorna.

Fredrik Alexandrow har varit i branschen i 25 år. Nu har han just fått nycklarna till vattentornet. Det ekar lätt mellan väggarna, knarrar i trapporna och luktar svagt av målarfärg och trä.

– Jag läste i Lokaltidningen Mitt i att den förra spekulanten drog sig ur. Då kunde jag inte låta bli. Vattentornet är unikt, i princip allt är q-märkt. Jag gillar industrikänslan med synliga rör och det här gamla.

Visionen är större än restaurang och kafé. Fredrik Alexandrow, som varit vd för helgmarknaden Street i Hornstull, vill liva upp hela Tornparken ihop med kollegan Göran Kollman, som har bakgrund i flera Stureplanskrogar.

– Det vore jättecoolt med en Sumpanloppis. Här finns bra gräsytor och man kan ha isbana på vintern, säger Fredrik Alexandrow.

En marknad med lokala hantverkare och producenter är också möjligt i parken, menar han.

– Sumpan kan bli ett Brooklyn, eller åtminstone ett Hornstull.

Vattentornets framtid har varit en segdragen historia. Lokaltidningen Mitt i kan nu berätta att artisten Oskar Linnros har varit aktuell för att använda tornet som inspelningsstudio.

– Men kommunen ville att jag skulle spela på nationaldagen, det krockade med mitt skivsläpp, berättar Oskar Linnros.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S) beklagar detta.

– Det hade varit bra, vi ska värna om de kändisar vi har. Det fanns säkert en diskussion om vi kunde få något tillbaka, men främst krockade det med förändringen till kafé och restaurang i tornet. Vi var inte tillräckligt flexibla, säger han.

Jonas Nygren är nöjd med nya hyresgästen.

– Delibruket är ett välkommet tillskott. Intresset för att gå ut och äta är stort och det är trångt på många uteserveringar.

Endast vattentornets två nedre plan öppnas för allmänheten. Högre upp finns en stor vattentank kvar, som sparas.

Fakta

Kaféplaner växte till en restaurang

1912: Vattentornet står klart.

2006: 10 000 Sundbybergsbor röstar fram ett kafé i tornet. Tornet renoveras för åtta miljoner kronor.

2010: Renoveringen blir klar.

2012: Kommunen meddelar att ett kafé ska öppna, men företaget backar. Artisten Oskar Linnros ansöker om att få spela in en skiva i tornet, men får nej.

2013: Delibruket öppnar i tornets två nedre plan i september. Öppet till runt midnatt och servering frukost, lunch och middag. Plats för 80 gäster. Uteservering.